Zahvalni za ponedjeljak

Pročitajte: Propovjednik 2:17-25
17 Ah, kako ipak premine mudrac s luđakom! Tada mi omrznu život. Učini mi se nevrijednim djelo što biva pod suncem. Jer je sve taština i trka za vjetrom. 18 Omrznu mi sav moj trud, oko kojega sam se mučio pod suncem; jer ga moram ostaviti čovjeku koji dolazi poslije mene. 19 Tko zna je li on mudar ili lud? On će upravljati čitavim mojim trudom, onim što sam teškim i mudrim radom stekao pod suncem. I to je taština! 20 Tako dođoh na to da se gotovo prepustim očajanju zbog svega svojega truda, što sam ga uložio pod suncem. 21 Čovjek se trudi oko mudrosti, spoznaje i vrsnoće, i mora to ostaviti drugome, koji se oko toga nije trudio. I to je taština i veliko zlo! 22 Jer što koristi čovjeku sav njegov trud i mar njegova duha, čime se muči pod suncem? 23 Svi su njegovi dani golema muka, i njegov rad velika briga. I u noći se ne odmara njegov duh. I to je taština!
24 Nema čovjeku ništa bolje nego da jede i pije, i da gleda da mu bude dobro od njegova truda. Ja vidjeh da i to dolazi iz Božje ruke. 25 Jer tko može jesti i uživati bez njega?

Nema čovjeku ništa bolje nego da jede i pije, i da gleda da mu bude dobro od njegova truda.

Propovjednik 2:24

UŽASAVALA sam se ponedjeljka. Ponekad, kad bih izišla iz vlaka na putu do prijašnjeg posla, neko sam vrijeme sjedila na stanici, pokušavajući odgoditi dolazak do zgrade, makar samo na nekoliko minuta. Srce bi mi ubrzano kucalo dok sam se brinula o ispunjavanju rokova i kako ću izići na kraj s prevrtljivom ćudi svoga šefa.

Nekima od nas može biti posebno teško započeti još jedan turobni radni tjedan. Shrvani smo i podcijenjeni u svom poslu. Kralj Salomon je opisao mukotrpnost rada kada je napisao: »Jer što koristi čovjeku sav njegov trud i mar njegova duha, čime se muči pod suncem? Svi su njegovi dani golema muka i njegov rad velika briga« (r. 22,23).

Iako nam mudri kralj nije dao lijek kako rad učiniti manje stresnim ili ispunjenijim, ponudio nam je drukčiji način gledanja. Ma koliko nam posao bio težak, uz Božju pomoć u njemu možemo pronaći zadovoljstvo (r. 24). Duh Sveti nam može pomoći da pokažemo karakter sličan Kristu. A možda će nam neko reći da je blagoslovljen kroz našu službu. Ili ćemo se sjetiti mudrosti koju je Bog dao kako bismo se nosili s teškom situacijom. Naš posao može biti težak, no naš vjerni Bog je i u tome s nama.

– Poh Fang Chia

Bože, zahvalni smo što tvoja prisutnost i moć mogu osvijetliti svaki tmuran dan, čak i ponedjeljak.