Voljeti svoje bližnje

Pročitajte: Levitski zakonik 19:15-18
15 Ne činite nepravde kod presude! Niti drži stranu siromahu, niti se obaziri na odličnika, nego po pravdi sudi svojemu bližnjemu!
16 Ne kleveći među svojim zemljacima i ne dovodi tako u opasnost život svoga bližnjega! Ja sam Gospodin.
17 Ne nosi u srcu mržnje protiv svojega brata! Otvoreno uputi svojega bližnjega da zbog njega ne naprtiš krivnju na sebe! 18 Ne budi osvetljiv prema svojim zemljacima i ne nosi ništa za njima, nego ljubi bližnjega svojega kao sebe samoga! Ja sam Gospodin.

Ne budi osvetoljubiv prema svojim zemljacima i ne nosi ništa za njima, nego ljubi bližnjega svojega kao sebe samoga!

Levitski zak. 19:18

U danima samoizolacije i izolacije tijekom pandemije bolesti COVID-19, naišla sam na riječi Martina Luthera Kinga Jr. koje su na mene ostavile dubok dojam. Govoreći o nepravdi, istaknuo je kako ne može sjediti skrštenih ruku u jednome gradu i ne brinuti se za to što se događa u drugom. »Uhvaćeni smo u neizbježnu mrežu uzajamnosti«, rekao je, »zaogrnuti istom sudbinom. Što god utječe na nekoga izravno, na sve nas utječe neizravno.«

To se pokazalo točnim i tijekom pandemije. Gradovi i zemlje zatvarali su se kako bi se zaustavilo širenje virusa. Što je snašlo jedan grad, uskoro bi moglo snaći i drugi.

Prije mnogo stoljeća Bog je podučio svoj narod kako se brinuti za druge. Preko Mojsija dao je Izraelcima Zakon koji će ih voditi i pomagati u tome. Zapovjedio im je da ne dovode u opasnost »život svoga bližnjega« (r. 16), da ne žude za osvetom i ne ljute se na druge, nego da ljube »bližnjega svojega kao sebe samoga!« (r. 18) Bog je znao da će se zajednice početi osipati ako ljudi ne budu pazili jedni na druge, cijeneći njihove živote koliko i svoje. To isto vrijedi za nas danas.

– Amy Boucher Pye

I dok danas obavljamo svoje svakodnevne aktivnosti, sjetimo se da smo stvoreni za zajedništvo.