Ljubav kao plameni oganj

Pročitajte: Pjesma nad pjesmama 8:5-7
5 Tko je ona koja dolazi iz pustinje,
naslonjena na svoga dragoga?
Probudit ću te pod jabukom,
tamo gdje te u bolovima rodila tvoja majka,
gdje je u mukama ležala tvoja roditeljka.
6 Stavi me kao pečat na srce,
kao pečat na svoju ruku.
Jest, ljubav je jaka kao smrt
i ljubomora je tvrda kao grob.
Njezin je žar kao plameni oganj,
vatra Gospodnja.
7 Ljubav ne mogu ugasiti najveće vode,
niti je rijeke mogu iščupati.
Kad bi netko ponudio za ljubav
sve svoje imanje, bio bi prezren.

Njezin je žar kao plameni oganj, vatra Gospodnja.

Pjesma nad pjesm. 8:6

PJESNIK, slikar i grafičar William Blake uživao je četrdeset i pet godina u braku sa svojom suprugom Catherine. Od dana vjenčanja do njegove smrti 1827. godine radili su rame uz rame. Catherine je dodavala boju Williamovim skicama, a njihova je predanost izdržala godine siromaštva i druge izazove. Čak i u svojim posljednjim tjednima, narušena zdravlja, Blake je bio zaokupljen svojom umjetnošću. Njegova posljednja skica bilo je lice njegove žene. Četiri godine poslije Catherine je umrla držeći u ruci jednu od njegovih olovaka.

Živa ljubav Blakeovih nudi odraz ljubavi otkrivene u Pjesmi nad pjesmama. I dok opis ljubavi u Pjesmi svakako možemo primijeniti na brak, rani vjernici u Isusa vjerovali su da to također upućuje na Isusovu neugasivu ljubav prema svim njegovim sljedbenicima. Pjesma opisuje ljubav jaku »kao smrt«, što je izvanredna metafora jer je smrt krajnja i neizbježna stvarnost koju će ljudi ikada iskusiti (8:6). »Žar je njezin žar vatre i plamena Jahvina« (r. 6, K. S.). I za razliku od požara s kojima smo upoznati, ti se plamenovi ne mogu ugasiti, čak ni potopom. »Ljubav ne mogu ugasiti najveće vode, niti je rijeke mogu iščupati« kaže pjesnik (r. 7).

Tko od nas ne želi takvu ljubav? Pjesma nas podsjeća da kad god naiđemo na istinsku ljubav, Bog je krajnji izvor. A u Isusu svatko od nas može upoznati duboku i vječnu ljubav.

– Winn Collier

Dragi Bože, hvala ti što si ti ljubav.