Odmor je dopušten

Pročitajte: Knjiga Postanka 1:31 – 2:2
31 Kad vidje Bog sve što je bio učinio, nađe to za veoma dobro. I nasta večer, i nasta jutro: šesti dan.
2
1 Tako se dovrši nebo i zemlja i sva njihova vojska. 2 Sedmi dan Bog je završio svoje djelo što ga stvori. On počinu sedmi dan od svega djela svojega, što ga je bio stvorio.

Sedmi dan Bog je završio svoje djelo što ga stvori. On počinu sedmi dan od svega djela svojega…

Postanak 2:2

MOJA prijateljica Susy i ja bile smo na plaži. Sjedile smo na stijeni i gledale morsku pjenu kako leti uvis poput vodoskoka. Promatrajući nadolazeće valove kako se jedan za drugim razbijaju o stijene, Susy je izjavila: »Volim ocean. Stalno se kreće tako da se ja ne moram!«

Nije li zanimljivo kako neki imaju osjećaj da im treba ‘dopuštenje’ kako bi prestali raditi i odmorili se? E, baš to nam nudi naš dobri Bog! Šest dana Bog je stvarao Zemlju: razdvojio je svjetlost od tame, kopno od mora, stvorio je biljke, životinje i ljude. Zatim se sedmoga dana Bog odmarao (1:31 – 2:2). U Deset zapovijedi Bog je postavio pravila za zdrav život kojim ga veličamo (Izlazak 20:3-17), uključujući zapovijed da njemu u čast svetkujemo subotu, dan odmora (r. 8-10). U Novom zavjetu vidimo Isusa kako liječi »sve bolesnike i opsjednute« u Kafarnaumu (Marko 1:29-34), a zatim se rano sljedećeg jutra povlači na osamu na molitvu (r. 35). Naš Bog je i radio i odmarao se.

Okruženi smo ritmičkim izmjenjivanjem rada i odmora. Proljetna sadnja donosi rast ljeti, berbu u jesen i mirovanje zimi. Jutro, podne, poslijepodne, večer, noć. Bog je propisao i rad i odmor, dopustio nam je da činimo oboje.

– Elisa Morgan

Bože, hvala ti što i radom i odmorom proslavljamo tebe.