Učiniti ili ne učiniti

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 7:15-20
15 Doista ne znam što činim, jer ne činim ono što hoću, nego ono što mrzim. 16 Ako li činim ono što ne ću, slažem se sa Zakonom: dobar je. 17 A to ne činim više ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 18 Znam naime da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojemu tijelu. Jer dobro htjeti jest u mojoj moći, ali nije i činiti ga. 19 Jer dobro koje hoću ne činim nego zlo koje ne ću, to činim. 20 A kad činim ono što ne ću, zapravo to ne činim ja, nego grijeh koji prebiva u meni.

Jer dobro koje hoću ne činim… nego zlo…

Rimljanima 7:19

U doba moga djetinjstva tenk iz Drugoga svjetskog rata bio je izložen u parku blizu moje kuće. Oko njega su postavljena upozorenja da je opasno penjati se na njega. Nekolicina mojih prijatelja odmah se popela na tenk. Mi neki smo oklijevali, ali na kraju smo učinili isto. Jedan dječak je odbio, pokazujući na postavljena upozorenja. Drugi je skočio dolje čim je ugledao da se približava skupina odraslih. Želja za zabavom nadjačala je želju da slijedimo pravila.

U svakome od nas krije se srce buntovnog djeteta. Ne volimo da nam govore što da radimo ili ne radimo. Ipak, u Jakovljevoj poslanici čitamo da ako znamo što je ispravno, a to ne činimo to je grijeh (4:7). U Poslanici Rimljanima apostol Pavao je napisao: »Jer dobro koje hoću ne činim nego zlo koje ne ću, to činim. A kad činim ono što ne ću, zapravo to ne činim ja, nego grijeh koji prebiva u meni« (7:19,20).

Kao Isusovi sljedbenici možda se teško borimo s grijehom. No prečesto se oslanjamo na vlastite snage da bismo činili ono što je ispravno. Jednoga dana, kada završi ovaj život, bit ćemo doista mrtvi za grješne pobude. No do tada se možemo osloniti na snagu onoga čija je smrt i čije je uskrsnuće izvojevali pobjedu nad grijehom.

– Cindy Hess Kasper

Bože, Oče naš, molimo te pomogni nam da odaberemo činiti ono što je ispravno. Neka želja naših srca odražava tvoj savršeni karakter i svetost.