Služenje i svjedočanstvo

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 4:1-12
1 Zato ne malakšemo, jer imamo ovu službu zbog milosrđa koje nam je iskazano. 2 Odrekli smo se tajnih i sramnih stvari; ne živimo u lukavstvu, niti izopačujemo riječ Božju, nego se navješćivanjem istine preporučujemo svakoj ljudskoj savjesti, pred Bogom. 3 Ako je naše evanđelje i zastrto, zastrto je onima koji propadaju. 4 Bog ovoga svijeta zaslijepio je umove nevjernika da ne vide svjetlo slavnog evanđelja Krista koji je Božja slika. 5 Ne propovijedamo naime sami sebe, nego Krista Isusa kao Gospodina, a sebe kao vaše sluge radi Isusa. 6 Bog koji reče: »Neka iz tame zasja svjetlo«, obasjao je naša srca pa nam u licu Isusa Krista sja spoznaja Božje slave.
7 Međutim, to blago imamo u zemljanim posudama da ova silna moć bude od Boga, a ne od nas. 8 U svemu smo pritisnuti nevoljama, ali nismo skršeni; zbunjeni smo, ali ne očajavamo; 9 progone nas, ali mi nismo zapostavljeni; obaraju nas, ali mi ne padamo. 10 Uvijek nosimo Isusovo umiranje na svom tijelu da se očituje i Isusov život na našemu tijelu. 11 Doista, mi se uvijek predajemo na smrt da se i život Isusov očituje na našem smrtnome tijelu. 12 Dakle, smrt djeluje u nama, a život u vama.

 

Ne propovijedamo naime sami sebe, nego Krista Isusa kao Gospodina, a sebe kao vaše sluge radi Isusa.

2 Korinćanima 4:5

DOK je kao kućna pomoćnica radila u Londonu početkom dvadesetog stoljeća, Gladys Aylward imala je druge snove. Cilj joj je bio da bude misionarka u Kini. No, misionarska ju je organizacija odbila kao »neosposobljenu«, stoga je odlučila otići sama. U dobi od 28 godina potrošila je svu svoju ušteđevinu da kupi kartu za Yangcheng, zabačeno selo u Kini. Ondje je otvorila svratište za trgovačke karavane i posjetiteljima pričala biblijske događaje. Služila je i u obližnjim selima i ubrzo je postala poznata kao Ai-weh-deh, »kreposna, puna vrlina«.

Apostol Pavao je također širio Evanđelje u udaljenim krajevima svijeta. Sebe je predao u službu drugima (2 Korinćanima 11:16-29). O služenju je napisao: »Ne propovijedamo naime sami sebe, nego Krista Isusa kao Gospodina, a sebe kao vaše sluge radi Isusa« (r. 5).

Nismo svi pozvani na velika odricanja da bismo navijestili Evanđelje u dalekim zemljama, no svatko od nas je odgovoran da slavi Boga, da ljudima svjedoči o Kristu tamo gdje živi. Naša je prednost pomagati susjedima, prijateljima i rođacima. Zamolite Boga da vam pokaže gdje možete služiti i govoriti o Isusu koji je umro za nas.

– Dennis Fisher

Bogu služimo tako što drugima govorimo o Njemu.