Ispunjeno obećanje

Pročitajte: Evanđelje po Luki 1:26-38
26 U šestom mjesecu bi poslan anđeo Gabriel u galilejski grad koji se zove Nazaret, 27 k djevici zaručenoj s mužem komu je bilo ime Josip, iz Davidove kuće. Ime je djevici bilo Marija. 28 Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin je s tobom.« 29 Na te se riječi ona uplaši i pomisli što treba značiti ovaj pozdrav. 30 Anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo, jer si našla milost kod Boga! 31 Ti ćeš začeti i roditi sina. Nadjeni mu ime Isus! 32 On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Gospodin Bog dat će mu prijestolje njegova oca Davida. 33 On će vladati nad Jakovljevim domom uvijeke, i njegovu kraljevstvu ne će biti kraja.«
34 Marija reče anđelu: »Kako će se to dogoditi kad ja ne poznajem muža?« 35 Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti će doći na tebe, i sila Svevišnjega će te osjeniti. Zato će se i Sveto što će se roditi od tebe zvati Sin Božji. 36 I Elizabeta, tvoja rođakinja, u svojoj starosti zače sina, i ona koju zovu nerotkinjom broji već šesti mjesec. 37 Jer Bogu nije nemoguća nijedna stvar.« 38 Tada reče Marija: »Evo, ja sam Gospodnja službenica; neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.

 

Blažena ona koja je povjerovala da će se ispuniti što joj je kazao Gospodin.

Luka 1:45

TIJEKOM svog djetinjstva svakog sam ljeta putovala tristo kilometara kako bih uživala s bakom i djedom. Tek sam poslije shvatila koliko sam mudrosti upila od tih dvoje ljudi koje sam voljela. Njihova životna iskustva i hod s Bogom dali su mi perspektivu koju moj mladi um još nije mogao zamisliti. Razgovori s njima o Božjoj vjernosti uvjerili su me da je Bog vrijedan povjerenja i da ispunjava svako svoje obećanje.

Marija, Isusova majka, bila je tinejdžerica kada ju je posjetio anđeo. Nevjerojatna vijest koju je Gabriel donio sigurno ju je preplavila, ali ona je spremno prihvatila izazov. (r. 38). No možda joj je posjet njezinoj starijoj rođakinji Elizabeti koja je također bila usred čudesne trudnoće (neki znanstvenici vjeruju da je možda imala šezdeset godina) donio utjehu jer je Elizabeta oduševljeno potvrdila Gabrielove riječi da je ona majka obećanog Mesije (r. 39-45).

Dok rastemo i sazrijevamo u Kristu, kao što su činili moji djed i baka, učimo da on drži svoja obećanja. Održao je obećanje o djetetu za Elizabetu i njezina muža Zahariju (r. 57,58). A to dijete, Ivan Krstitelj, postao je vjesnikom obećanja danog stotinama godina prije obećanja koje će promijeniti tijek čovječanstva. Mesija Spasitelj svijeta dolazio je!

– Cindy Hess Kasper

Dragi Oče, hvala ti što si vrijedan povjerenja i što ispunjavaš svoja obećanja.