Nada da nastavimo

03 rujan 2014

Milost je Gospodnja da nismo sasvim uništeni, neiscrpno je Njegovo milosrđe. Ponavlja se svako jutro. Vrlo je velika Tvoja vjernost.

Tužaljke 3:22,23

ZRAKOPLOV na sunčevu energiju može dan i noć letjeti bez goriva. Izumitelj Bertrand Piccard nada se da će do 2015. moći obletjeti zemljinu kuglu. Dok leti danju, zrakoplov prikupi dovoljno sunčeve energije za let noću. Kada sunce izađe, Piccard kaže: »To mi vraća nadu. Moći ću nastaviti put.«

Zamisao da izlazak sunca vraća nadu podsjeća me na pročitani 22. i 23. redak 3. poglavlja Tužaljki. Iako je Božji narod bio očajan kada su Babilonci okupirali Jeruzalem, prorok Jeremija kaže da su imali razloga za »ufanje« – još su uvijek imali Božju milost i suosjećanje.

Nekada nam se naši problemi čine većima noću, ali kada izađe sunce i započne novi dan, vraća nam se nada da možemo ići dalje. »… navečer dolazi plač, a ujutro već vlada radost« (Psalam 30:6).

Zahvalimo Bogu za nadu koja dolazi sa svakim izlaskom sunca i što su Njegovo suosjećanje i milost novi svakoga dana.

– Anne Cetas

Vjernost je velika Tvoja, moj Oče!

Gle, nema kod Tebe sjene nikad.

Ne mijenjaš se ljubav Ti ne prestaje.

Kao što nekoć bje, takav si sad.

Svaki novi dan daje nam razlog da veličamo Boga.

Tužaljke 3:19-33

19 Spomeni se moje nevolje, moga tumaranja, gorkoga pelina! 20 Mnogim mudrovanjem skučena je u meni moja duša. 21 Ovo ću pomisliti u sebi, iz toga ću crpsti ufanje: 22 Milost je Gospodnja da nismo sasvim uništeni, neiscrpno je njegovo milosrđe. 23 Ponavlja se svako jutro. Vrlo je velika tvoja vjernost. 24 Velim: »Gospodin je moj dio; zato se ufam u njega.« 25 Gospodin je dobrostiv onome koji ga čeka, duši koja ga traži. 26 Dobro je mirno čekati Gospodnju pomoć. 27 Dobro je svakome nositi svoj jaram od mladosti. 28 Neka sjedi sam i šuti, kad mu on dosudi! 29 Neka prigne k prahu svoja usta; možda još ima ufanja! 30 Neka podmetne svoj obraz onome koji ga udara, nek se nasiti sramote! 31 Jer Gospodin ne odbacuje zauvijek. 32 Ako i dosudi nevolju, on se i smiluje u veličini svoje milosti; 33 jer on iz naslade ne obara i ne rastužuje ljude.