Više kao on, manje kao ja

07 rujan 2014

Štoviše, sve držim za štetu prema prevažnoj spoznaji Isusa Krista, svojega Gospodina.

Filipljanima 3:8

DOK sam na početku svoje službe bio propovjednik, moja me je kći jednoga dana pitala: »Tata, jesmo li mi slavni?« Odgovorio sam: »Ne, Libby, mi nismo slavni.« Trenutak je razmišljala, a onda je razočarano rekla: »Pa, bili bismo kada bi više ljudi znalo za nas!«

Jadna Libby! Imala je samo 7 godina i već ju je brinulo ono s čime se mnogi od nas muče cijeloga života: tko nas prepoznaje i cijene li nas onoliko koliko zaslužujemo?

Naša potreba za priznanjem ne bi bila problem kada zbog toga u središte pozornosti ne bi stavljali sebe umjesto Isusa. Zaokupljenost sobom stavlja Isusa u drugi plan.

Središte našega života ne možemo istodobno biti i mi i Isus. Zbog toga je Pavlova izjavu da sve »smatra blatom« u usporedbi sa spoznajom Isusa, neizmjerno bit-na. Kada je morao odabrati između sebe i Isusa, Pavao je namjerno odbacio sve što bi njegovu pozornost skretalo na njega. Želio se potpuno usredotočiti na to da bolje upozna Isusa i bude Mu što sličniji (r. r. 7, 8 i 10).

I mi se nalazimo pred istom odlukom. Hoćemo li živjeti tako da pozornost skrećemo na sebe ili ćemo se usredotočiti na to da osobno upoznamo i doživimo Isusa.

– Joe Stowell

Donose li naši odabiri slavu Bogu ili nama?

Poslanica Filipljanima 3:1-11

1 Uostalom, braćo moja, radujte se u Gospodinu! Pisati vam isto meni nije dosadno, a vama je potrebno. 2 Čuvajte se tih pasa, čuvajte se tih zlih poslenika, čuvajte se tog osakaćenja! 3 Doista, mi smo obrezani koji Duhom iskazujemo štovanje Bogu i hvalimo se u Kristu Isusu, a ne uzdamo se u tijelo, 4 premda bih se i ja mogao uzdati u tijelo. Ako tko drugi misli da se može uzdati u tijelo, ja još više. 5 Obrezan sam osmi dan, od Izraelova sam roda, od Benjaminova plemena, Hebrej od Hebreja, po Zakonu farizej. 6 Iz revnosti sam progonio Crkvu, po zakonskoj pravdi bio sam besprijekoran. 7 Međutim, ono što sam nekoć smatrao dobitkom, sada smatram štetnim zbog Krista. 8 Štoviše, sve držim za štetu prema prevažnoj spoznaji Isusa Krista, svojega Gospodina zbog kojega sve izgubih i smatram blatom, da steknem Krista, 9 i da se nađem u njemu, nemajući svoje pravde koja je od Zakona. Zato imam pravdu koja je po vjeri u Krista, pravdu koja je od Boga po vjeri, 10 da spoznam njega i silu njegova uskrsnuća i zajedništvo u njegovoj patnji, da mu budem sličan u smrti, 11 ne bih li kako dostigao uskrsnuće od mrtvih.