Nalik oposumu

09 rujan 2014

Vječni Bog jest Gospodin, stvoritelj zemaljskih krajeva.On se ne umara, On ne malakše, nedohvatna je Njegova razboritost.

Izaija 40:28

OPOSUMI su poznati po tome što se mogu činiti mrtvima. Kada se to dogodi, oposum se sruši, jezik mu se objesi u stranu i smanji mu se broj otkucaja srca. Nakon otprilike 15 minuta ponovo oživi. Zanimljivo je da većina znanstvenika smatra da to ne čine namjerno kako bi izbjegli grabežljivce. Oni padaju u nesvijest ako su uzbuđeni ili preplašeni.

Pred kraj svoje vladavine kralj Šaul je na sličan način odgovorio na opasnost. »Tada pade Šaul odjednom na zemlju koliko je dug, toliko se uplašio Samuelovih riječi. … nije više imao snage« (1 Samuelova 28:20). To se dogodilo kada mu je prorok Samuel rekao da će Filistejci sljedećeg dana napasti Izrael i da im Gospodin neće pomoći. Šaul je postao neposlušan, nagao i ljubomoran i zato se Gospodin odvratio od njega (r. 16). Pokušaj da obrani sebe i Izraelce doživio je neuspjeh. Gospodin ih je predao »u ruke Filistejcima« (r. 19).

Možda smo nemoćni i očajni jer smo se udaljili od Boga ili su nas snašle nevolje. Iako nas zabrinutost može učiniti slabima, oni »koji se uzdaju u Gospodina, crpe novu snagu« (r. 28) jer Bog »se ne umara« (r. 28) i spreman je vratiti nam snagu i onda kada sami ne možemo učiniti ni jedan jedini korak.

– Jennifer Benson Schuldt

Tajna mira je predati Bogu svaku tjeskobnu brigu.

Prva knjiga o Samuelu 28:5-6,15-20

5 Kad Šaul ugleda tabor Filistejaca, pade u tjeskobu i uplaši se veoma. 6 Zato upita Šaul Gospodina. Ali mu Gospodin ne dade odgovora, ni u snu, ni preko Urima, ni preko prorokâ.
15 I Samuel upita Šaula: »Zašto si prekinuo moj mir i izazvao me?« Šaul odvrati: »U velikoj sam muci. Filistejci su u ratu protiv mene. A Bog se odvratio od mene i ne odgovara mi više ni preko proroka ni u snu. Zato pozvah tebe. Javi mi što da činim!« 16 Samuel odgovori: »Što pitaš mene kad se Gospodin odvratio od tebe i postao tvoj neprijatelj? 17 Gospodin ti je samo učinio što je unaprijed kazao preko mene. Gospodin trga iz tvoje ruke kraljevstvo i daje ga tvom suparniku Davidu. 18 Kako nisi poslušao zapovijedi Gospodnje i nisi izvršio žestokoga njegova gnjeva na Amaleku, zato ti je danas Gospodin to učinio. 19 I Izraela predaje Gospodin s tobom u ruke Filistejcima. Sutra ćeš sa svojim sinovima biti kod mene. I Izraelov će tabor predati Gospodin u ruke Filistejcima.« 20 Tada pade Šaul odjednom na zemlju koliko je dug, toliko se uplašio Samuelovih riječi. Ionako nije više imao snage, jer cijeli dan i cijelu noć nije bio ništa jeo.