Mali div

12 rujan 2014

Gospodin, koji me je izbavio iz lavljih i medvjeđih pandža, izbavit će me i iz ruku toga Filistejca.

1 Samuelova 17:37

OGROMAN div korača dolinom Elah. U Bibliji piše da je visok 6 lakata i jedan pedalj, tj 2.74 m, ima kacigu i oklop napravljen od brončanih pločica koje se presijavaju na suncu. Motka njegova koplja omotana je konopom tako da se okreće dok leti zrakom, a leti dalje i pogađa točnije. Golijat izgleda nepobjedivo.

Ali David se ne boji. Iako Golijat izgleda kao div i ponaša se kao div, u usporedbi s Bogom on je malen. David zna kakav je Bog i u skladu s time vidi okolnosti u kojima se nalazi. On vidi Golijata kao onoga koji prkosi živome Bogu i kaže: »Tko je taj Filistejac, neobrezani, da sramoti vojsku Boga živoga?« (1 Samuelova 17:26) S povjerenjem u Boga on dolazi pred Golijata u pastirskoj odjeći. Ima samo svoj štap, pet kamenčića i pračku. Ne pouzdaje se u ono što ima već tko je s njime (r. 45).

S kakvim ste »Golijatima« suočeni danas? Možda je to teška situacija na poslu, siromaštvo ili razoren brak. U usporedbi s Bogom, sve su to male stvari. Za Boga ništa nije preveliko ili preteško. On vam može pomoći ako je to Njegova volja i može to napraviti na način na koji najmanje očekujete.

– Poh Fang Chia

Nemojte govoriti Bogu kako su veliki vaši ’divovi’. Radije recite svojim ’divovima’ kako je velik vaš Bog.

Prva knjiga o Samuelu 17:32-37

32 David reče Šaulu: »Neka nitko ne gubi srčanosti zbog njega! Sluga će tvoj izići i borit će se s tim Filistejcem.« 33 Šaul odvrati Davidu: »Ne možeš ti ići na toga Filistejca i s njim se boriti. Jer ti si još dječak, a on je ratnik od mladosti.« 34 David odvrati Šaulu: »Sluga je tvoj čuvao ovce svojemu ocu. Pa kad bi došao lav ili medvjed i odnio si ovcu iz stada, 35 potrčao bih ja za njim, udario bih ga i oteo bih mu je iz čeljusti. A ako bi skočio na me, uhvatio bih ga za grivu i ubio bih ga. 36 Lavove i medvjede ubijao je tvoj sluga, i tomu neobrezanom Filistejcu bit će kao i svima njima; jer je osramotio vojsku Boga živoga.« 37 David nastavi: »Gospodin, koji me je izbavio iz lavljih i medvjeđih pandža, izbavit će me i iz ruku toga Filistejca.«