Spustite ruke

14 rujan 2014

Prestanite i spoznajte da sam Ja Bog!

Psalam 46:11

ČOVJEK bi pomislio da ću zauvijek imati otiske maminih prstiju po nogama zbog toga koliko puta me stisnula za natkoljenicu i odlučnim glasom šapnula: »Prestani. Budi miran.« Kao dijete uvijek bih se počeo vrpoljiti na mjestima kao što je crkva. Zato sam dugi niz godina svaki put kada bih pročitao: »Prestanite i spoznajte da sam Ja Bog!« (Psalam 46:11) mislio da to znači da se prestanu vrpoljiti i budu mirni.

No, u hebrejskom jeziku riječ biti miran znači »prestati se truditi«, spustiti ruke i dopustiti Bogu da u vašem životu učini nešto bez vašeg uplitanja. Ta mi se slika čini zanimljivom jer se često upravo rukama koristimo da bismo maknuli ono što nam stoji na putu, da bismo se zaštitili ili uzvratili udarac. Kada spustimo ruke, to nas čini bespomoćnima i ranjivima – osim ako vjerujemo onome što piše u 1. retku 46. psalma: »Bog nam je utočište i zaštita, najvjerniji pomoćnik u nevoljama« i 8. retku istoga psalma: »Gospod nad vojskama je s nama, utočište nam je Bog Jakovljev!« Drugim riječima, »prestanite se truditi« i čekajte da Bog učini što je naumio!

Usprkos svim nedaćama, možemo upoznati mir ako se pouzdamo u Božju snagu dok strpljivo čekamo da nas izbavi. Zato slobodno spustite ruke jer Božje ruke rade za vas!

– Joe Stowell

Kada svoje probleme stavimo u Božje ruke, On stavlja svoj mir u naše srce.

Psalam 46

2 Bog nam je utočište i zaštita, najvjerniji pomoćnik u nevoljama. 3 Zato neka nas ne hvata strah ni kad se zemlja potresa ni kad se gore ruše u srce mora, 4 ni kad buče i bjesne njegove vode, ni kad se tresu gore od njegove sile. 5 Rijeka i pritoci njeni vesele grad Božji, svetište, stan Višnjega. 6 Bog prebiva u njemu, ne će se poljuljati; pomoći će mu Bog u osvit zore. 7 Pobunili se narodi, zaljuljala se kraljevstva. On zagrmi svojim glasom i zadrhta zemlja. 8 Gospod nad vojskama je s nama, utočište nam je Bog Jakovljev! 9 Dođite i vidite Gospodnja djela koji silne stvari učini na zemlji. 10 Prekida ratove do na kraj zemlje, lomi lukove, prelama koplja, sažiže kola u ognju. 11 Prestanite i spoznajte da sam ja Bog! Slavit će me među narodima, uzvisivati na zemlji. 12 Gospod nad vojskama je s nama, utočište nam je Bog Jakovljev!