Prebacivanje krivice

15 rujan 2014

Uvredu što mi se nanosi ti si skrivio. (…) Gospodin neka sudi meni i tebi!

Postanak 16:5

KADA ju je muž napustio zbog druge žene, Jenny se zarekla da je nikada neće upoznati. No, kada je shvatila da njezina ogorčenost šteti odnosu njezine djece s ocem, molila je Boga da joj pomogne učiniti prvi korak i pobijediti ogorčenost u okolnostima koje nije mogla promijeniti

U 16. poglavlju Knjige Postanka čitamo o bračnome paru kojemu je Bog obećao dijete. Kada je Saraja predložila svome mužu Abramu da uzme njezinu sluškinju Hagaru i s njom ima dijete, vidimo da baš i nije vjerovala Božjem obećanju. No, nakon što je rodila sina, Hagara je počela prezirati Saraju i ona je postala ogorčenom (pročitajte Postanak 16:3,4,6).

Hagara, sluškinja bez ikakvih prava, odjednom je postala posebnom. Kako je Saraja reagirala? Okrivljavala je druge, uključujući i Abrama (r. 5). Božje se obećanje obistinilo kada se 14 godina poslije rodio Izak. Saraja je svojim ponašanjem uspjela pokvariti i svečanost obilježavanja Izakova odbijanje od prsa (pročitajte 21:8-10).

Saraji nije bilo lako živjeti s posljedicama odluke da preduhitre Boga. Možda je bilo potrebno čudo da promijeni njezin stav, ali tada bi sve bilo drukčije. Saraja nije mogla opozvati odluke, ali s Božjom pomoći mogla je s time živjeti drukčije i proslaviti Boga.

– Marion Stroud

Milošću Božjom, razbijmo tamu Njegovom svjetlošću.

Knjiga Postanka 16:1-6

1 Saraja, žena Abramova, nije mu rađala djece; a imala je sluškinju Egipćanku, imenom Hagaru. 2 Tada reče Saraja Abramu: »Znaš, Gospodin mi je uskratio djecu. Uzmi dakle moju sluškinju za ženu! Možda po njoj dođem do djece.« Abram prista na riječ Sarajinu. 3 I Saraja, žena Abramova, uze Hagaru Egipćanku, svoju sluškinju, deset godina nakon što se nastani Abram u zemlji kanaanskoj, i dade je Abramu, svom mužu za ženu. 4 I on oženi Hagaru, i ona zatrudnje. A kad ona opazi da je trudna, prezre svoju gospođu. 5 Tada reče Saraja Abramu: »Uvredu što mi se nanosi ti si skrivio. Ja ti dadoh svoju sluškinju za ženu, a ona sad, kad vidi da je trudna, mene prezire. Gospodin neka sudi meni i tebi!« 6 Abram odgovori Saraji: »Pa tvoja sluškinja u ruci je tvojoj, čini s njom kako ti drago!« I Saraja stade s njom strogo postupati te ona pobježe od nje.

Knjiga Postanka 21:8-13

8 Dječak odraste i bi odbijen od prsiju. Abraham toga dana, kad je Izak bio odbijen od prsiju, priredi veliku gozbu. 9 A kad vidje Sara kako se sin Egipćanke Hagare, kojega je bila rodila Abrahamu, podsmjehuje, 10 reče Abrahamu: »Otjeraj tu sluškinju i njezina sina! Jer sin te sluškinje ne smije biti baštinik s mojim sinom Izakom.« 11 A to je Abrahamu bilo vrlo neugodno, zbog njegova sina. 12 Tada reče Bog Abrahamu: »Neka ti ne bude žao dječaka i tvoje sluškinje! Poslušaj Saru u svemu što ti kaže! Jer samo oni što proizađu od Izaka imaju vrijediti kao tvoji potomci. 13 Ali ću i sina sluškinje učiniti narodom, jer je tvoj potomak.«