Srce za molitvu

16 rujan 2014

Moje mi srce govori o Tebi: traži Njegovo lice!
– Gospode, tražim Tvoje lice.

Psalam 27:8

DOK je sa svojim dvjema djevojčicama putovala zrakoplovom, mlada se majka trudila zabaviti ih kako ne bi smetale ostalim putnicima. Tada se putem razglasa začuo glas pilota. Mlađa kći Catherine na trenutak je prekinula slagati kockice i pognula glavu. Kada je pilot završio obavijest, tihim je glasom rekla: »Amen.« Budući da je nedavno bilo veliko nevrijeme, vjerojatno je mislila da se pilot moli.

Poput te djevojčice, i ja želim imati srce uvijek spremno za molitvu. Mislim da s pravom možemo reći da je psalmist David imao takvo srce. Zaključit ćemo to čitajući 27. psalam u kojem za Boga kaže: »Gospod je zaštitnik moga života« (r. 1) i zatim nastavlja »Gospode, tražim Tvoje lice« (r. 8). Neki kažu da se pišući taj psalam David prisjećao vremena kada je morao bježati pred Šaulom (pročitajte 1 Samuelova 21:11) ili pred svojim sinom Abšalomom (pročitajte 2 Samuelova 15:13,14). Molitva i pouzdanje u Boga su bili najvažnije stvari u njegovu životu i njegovim mislima. Bio je siguran da će ga u nevolji Bog zakloniti u »skrovištu svoga šatora« (Psalam 27:5).

I mi trebamo utočište. Možda će nam čitanje ovog ili nekog drugog psalma i molitva pomoći da postignemo bliskost sa svojim nebeskim Ocem. Kada Bog postane naše utočište, naše će mu srce spremnije dolaziti u molitvi.

– Anne Cetas

U molitvi Bog može umiriti naše srce i utišati naš um.

Psalam 27:7-14

7 Gospode, čuj moj glas dok te zazivam: Smiluj mi se! Usliši me! 8 Moje mi srce govori o tebi: traži njegovo lice! – Gospode, tražim tvoje lice. 9 Ne sakrivaj svoje lice od mene, ne odbacuj u gnjevu svog slugu, jer ti si moja pomoć! Ne odbijaj me, ne ostavljaj me. Bože, spasenje moje! 10 Kad bi me odbacili otac i majka, Gospod bi me primio. 11 Pokaži mi svoj put, Gospode, vodi me ravnom stazom zbog mojih protivnika! 12 Ne predaj me bijesu mojih mrzitelja jer lažni svjedoci ustaju protiv mene i oni koji dašću nasiljem. 13 Ja čvrsto vjerujem da ću gledati dobrotu Gospodnju u zemlji živih. 14 Uzdaj se u Gospoda! Priberi snagu! Budi hrabra srca i ufaj se u Gospoda!