Srednjovjekovno jelo

21 rujan 2014

Kako su slatke nepcu mome riječi Tvoje, slađe od meda ustima mojim!

Psalam 119:103

NEDAVNO sam bio na znanstvenom skupu o srednjem vijeku. Na jednom od seminara imali smo i radionicu na kojoj smo pripremali nekoliko uobičajenih jela toga vremena. Da bismo usitnili voće i cimet i napravili džem, koristili smo se mužarom. Narezane ploške naranče pekli smo s medom i dobili izvrstan desert. Zgnječili smo bademe, dodali vodu i druge sastojke i dobili bademovo mlijeko. Na kraju smo ispekli cijelo pile i poslužili ga s rižom. Dok smo kušali sva ta jela, uživali smo u ukusnom kulinarskom doživljaju.

Kada je riječ o duhovnoj hrani za našu dušu, Bog nam daje raznoliku hranu koju trebamo da bismo rasli. No, On želi i da uživamo u njoj. Ako se tako hranimo, tada smo i siti i zadovoljni. Povijesne knjige, pjesme, mudrosne knjige, proročanstva i drugi dijelovi Biblije vraćaju nam snagu kada smo slabi, daju nam mudrost i ohrabrenje, i sve što trebamo za svaki dan (pročitajte Psalam 19:7-14; 119:97-104; Hebrejima 5:12). Kao što psalmist kaže: »Kako su slatke nepcu mome riječi Tvoje, slađe od meda ustima mojim! (Psalam 119:103)

Onda, što čekamo? Bog je za nas priredio gozbu, obilje birane duhovne hrane i zove nas da dođemo i jedemo. Svi smo pozvani!

– Dennis Fisher

Biblija je kruh života koji nikada neće postati nejestiv.

Psalam 19:8-15

8 Gospodnji je Zakon savršen, on obnavlja dušu. Gospodnje je svjedočanstvo pouzdano, bezazlene čini mudracima. 9 Gospodnje su zapovijedi prave, vesele srce. Gospodnje su naredbe čiste, prosvjetljuju oči. 10 Strah Gospodnji je svet, ostaje zauvijek. Gospodnje su odluke istinite, sve su pravedne, 11 dragocjenije su od zlata, od mnogoga čistog zlata; slađe su od meda koji teče iz saća. 12 One također prosvjetljuju tvoga slugu. Tko ih obdržava, dobit će veliku plaću. 13 Ali tko je kadar spoznati svoje pogreške? Očisti me od onih sakrivenih! 14 I od oholosti sačuvaj svoga slugu i ne daj da ona nadvlada nada mnom. Tada ću biti čist i slobodan od teške krivnje. 15 O, kad bi ti se svidjele riječi mojih usta i misli moga srca, Gospode, utočište moje, Otkupitelju moj!