SporazumIjevanje zviždanjem

24 rujan 2014

Domamit ću ih i sabrat ću ih jer hoću da ih izbavim. Oni će postati tako mnogobrojni kao što su prije bili.

Zaharija 10:8

NA La Gomerai, jednom od najmanjih Kanarskih otoka, stanovnici obnavljaju jezik koji je nalik pjevu ptica. Otok je izbrazdan dubokim udolinama i strmim gudurama pa školarci i turisti mogu vidjeti i čuti kako su se nekada stanovnici otoka zviždanjem sporazumijevali i na odaljenosti do 3 kilometra. Jedan od uzgajivača koza tim se drevnim jezikom koristi za sporazumijevanje sa svojim stadom. »One prepoznaju moj zvižduk kao što prepoznaju moj glas.«

Zviždanje nalazimo i u Bibliji gdje je Bog opisan kao pastir koji doziva svoje ovce. Vjerojatno je to prorok imao na umu kada je pisao o tome kako će Bog jednoga dana domamiti, zviždukom sabrati odlutale i raštrkane ovce natrag k sebi (r. 8).

Mnogo godina poslije Isus je rekao: »Moje ovce slušaju moj glas, i Ja ih poznajem, i za mnom idu« (Ivan 10:27). Možda je doista riječ o zvižduku pastira. Ovce ne razumiju riječi, ali prepoznaju zvuk koji najavljuje pastirovu prisutnost.

Okruženi smo mnoštvom glasova koji nastoje privući našu pozornost (pročitajte Zaharija 10:2). No, Bog ima način da nam se javi i bez riječi. Događajima koji nas potresu ili ohrabre, podsjeća On nas da je tu, vodi nas, štiti i hrabri.

– Mart DeHaan

Božji poziv možemo uvijek čuti.

Zaharija 10:1-8

1 Molite Gospodina za kišu u vrijeme kasnoga dažda! Gospodin tvori oblake i daje im dažd za svaku travu na polju. 2 Idoli govore samo laž. Vračevi gledaju samo varku. Objavljuju ništavne sne, daju lažnu utjehu. Zato moraju otići kao stado. Sada su u nevolji, jer ih nitko ne pase. 3 Gnjev se moj raspalio na pastire. Pohađam jarce predvodnike. Gospodin nad vojskama pohađa svoje stado i Judinu kuću i učini ih sebi u ratu sjajnim konjem. 4 Od njega je ugao, od njega šatorski kolci, od njega ubojit luk, od njega su sve vojskovođe. 5 Oni će biti kao junaci što gaze neprijatelja u boju kao blato po ulicama. Oni se bore jer je Gospodin s njima. Osramotit će se jahač i konj. 6 Učinit ću jakom Judinu kuću. Dat ću pomoć Josipovoj kući. Dovest ću ih natrag i smilovat ću im se, i bit će mi kao da ih nisam nikada odbacio. Jer sam ja Gospodin, njihov Bog, i uslišit ću ih. 7 Oni od Efrajima bit će kao junaci, i kao od vina bit će im veselo srce. Njihova djeca će to radosno vidjeti. Srce će im se radovati u Gospodinu. 8 Domamit ću ih i sabrat ću ih jer hoću da ih izbavim. Oni će postati tako mnogobrojni kao što su prije bili.