Pitanje povjerenja

26 rujan 2014

A koji se u Tebe uzdaju, neka se raduju, neka uvijek klikću od veselja; neka uživaju u Tvojoj zaštiti.

Psalam 5:12

U jednim sam australskim novinama pročitao članak o Pascale Honore, koja se zbog oduzetosti nogu može kretati samo u invalidskim kolicima. A onda je nakon 18 godina odlučila okušati se u ‘surfanju’ na valovima oceana. Kako?

Ty Swan stavio je Pascale na leđa, poput ruksaka, i pričvrstio ju troslojnom elastičnom ljepljivom trakom. Nakon što je uhvatio ravnotežu, veslajući rukama udaljili su se od obale uhvatiti val kako bi Pascale doživjela uzbuđenje i ljepotu ‘surfanja’. Naravno, to je iziskivalo veliku dozu povjerenja; toliko je toga moglo poći po zlu. No, njezino pouzdanje u Tyija bilo je dovoljno da, usprkos opasnosti, uživa u onome o čemu je sanjala.

Za Isusove sljedbenike život je upravo takav. Živimo u opasnom svijetu, prepunom izazova i nepredvidivih opasnosti. Ipak, sretni smo jer poznajemo Onoga koji je dovoljno jak da nas ponese kroz valove života koji prijete da nas potope. Zato dobro zapamtimo psalmistove riječi: »A koji se u Tebe uzdaju, neka se raduju, neka uvijek klikću od veselja; neka uživaju u Tvojoj zaštiti; i neka se vesele u Tebi oni koji ljube Tvoje ime« (r. 12).

Suočeni s opasnostima i teškoćama, vjerujmo Bogu. Njegova je snaga više nego dovoljna!

– Bill Crowder

Naša vjera raste kada svoje slabosti mijenjamo za Božju jakost.

Psalam 5

2 Poslušaj, Gospode, moje riječi, čuj moj jecaj! 3 Usliši glas moje molitve, Kralju i Bože moj, kada te molim. 4 Gospode, već ujutro čuješ moj vapaj; ujutro stavljam molitve pred tebe i stojim čekajući. 5 Nisi ti Bog komu se dopada grješnik niti pokvarenjak kod tebe nalazi boravka. 6 Opaki ne mogu izdržati pred tvojim očima, mrziš sve koji čine bezakonje. 7 Satireš one koji govore laži. Gospod prezire krvopije i himbenike. 8 A ja ću, po obilju tvoje milosti, ući u tvoj Dom; bacit ću se ničice sa strahopoštovanjem prema svetištu svetog Hrama tvojega. 9 Gospode, budi mi vodič u svojoj pravdi; usprkos mojim neprijateljima poravnaj preda mnom svoj put. 10 U njihovim ustima nema iskrenosti, njihovo je srce puno zloće; njihovo je grlo otvoren grob, jezik im je pun laskanja. 11 Kazni ih, Bože, i daj da njihovi naumi ne uspiju, uništi ih zbog njihovih zločina, jer su se pobunili protiv tebe! 12 A koji se u tebe uzdaju, neka se raduju, neka uvijek klikću od veselja; neka uživaju u tvojoj zaštiti i neka se vesele u tebi oni koji ljube tvoje ime. 13 Ti, Gospode, blagoslivljaš pravednika i kao štitom zaklanjaš ga svojom naklonošću.