Svaka nevolja

28 rujan 2014

Dosta ti je Moja milost jer se snaga u slabosti usavršava.

2 Korinćanima 12:9

VEĆINA gradova, pa tako i Enterprise u Alabami, ima važan spomenik. No, spomenik u tom gradu razlikuje od svih drugih. Njime se ne odaje priznanje postignućima zaslužnog građanina, nego radu jedne bube. Početkom 20. stoljeća ta je buba, bolje rečeno žižak, iz Meksika dospio u SAD. Za samo nekoliko godina uništio je cjelokupni urod pamuka, glavnog izvora prihoda. Ne znajući što da rade, ratari su odlučili započeti uzgajati nešto drugo – kikiriki. Uvidjeli su da su predugo ovisili o samo jednoj vrsti usjeva. U znak zahvalnosti podignuli su spomenik žišku koji ih je natjerao na promjenu koja se pokazala vrlo unosnom i dovela do napretka.

Taj je žižak nalik stvarima koje dolaze u naš život i uništavaju sve što smo teškom mukom stekli. Gubitak može biti materijalni, duševni ili tjelesni – i to je zastrašujuće! Svjedoci smo kraja života kakvog smo poznavali. No, kao što su naučili ljudi iz Enterprisea, gubitak staroga je možda prilika da otkrijemo nešto novo. Nekada nas Bog nevoljama natjera da odustanemo od loših navika i steknemo nove vrline. Upotrijebio je »trn« u Pavlovom tijelu kako bi ga podučio o milosti (pročitajte 2 Korinćanima 12:7-9).

Umjesto da nastojimo zadržati stare navike koje više nisu učinkovite, možemo svaku nevolju vidjeti kao priliku da Bog u nama započne nastanak novih vrlina.

– Julie Ackerman Link

Bog se često koristi lošim da bi me učinio boljim.

Druga posl. Korinćanima 12:7-10

7 I da se ne bih uzoholio uzvišenim objavama, dan mi je trn u tijelu, sotonin anđeo, da me bije pesnicom, da se ne uzoholim. 8 Zato sam molio triput Gospodina da odstupi od mene. 9 I reče mi: »Dosta ti je moja milost jer se snaga u slabosti usavršava.« Rado ću se dakle hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni Kristova snaga. 10 Zato su mi ugodne slabosti, pogrde, nevolje, progonstva, tjeskobe zbog Krista, jer kad sam slab, onda sam jak.