Milost

29 rujan 2014

Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji.

Efežanima 2:8

NAKON što je bio prisilno unovačen u Kraljevsku mornaricu, John Newton je izbačen zbog neposlušnosti i okrenuo se trgovini robljem. Poznat po psovanju i prostačenju, Newton je radio na brodu koji je prevozio robove preko Atlantika. U to je vrijeme trgovina robljem bila vrlo unosan posao. S vremenom je napredovao i postao kapetan broda.

Dramatični događaji nasred pučine potaknuli su ga da se okrene Bogu i zatraži Njegovu milost. Uvijek je smatrao da ne zaslužuje novi život. Postao je gorljivi propovjednik Evanđelja i vođa pokreta za ukidanje ropstva. Govorio je i u parlamentu i svjedočio o strahotama i nemoralnosti trgovine robljem. Mnogima od nas poznat je i kao pisac teksta vjerojatno najomiljenije crkvene pjesme Beskrajna milost.

Newton je svako dobro u sebi pripisivao djelovanju Božje milosti. I zbog toga s pravom stoji uz bok herojima poput – ubojice i preljubnika (Kralja Davida), kukavice (apostola Petra), progonitelja kršćana (apostola Pavla).

Ta ista milost dostupna je svakome tko zazove ime Božje jer »u Njemu imamo otkupljenje Njegovom krvlju, oproštenje grijeha po bogatstvu Njegove milosti« (Efežanima 1:7).

– Philip Yancey

Sad slavim milost beskrajnu, što griješnog spasi me.

Izgubljen lutah, nađen sam, slijep bijah, vidim gle.

Život ukorijenjen u Božjoj nepromjenjivoj milosti je nemoguće iščupati.

Poslanica Efežanima 2:1-10

1 Vi ste bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha 2 u kojima ste nekoć živjeli na način ovoga svijeta, po knezu koji vlada u zraku, po duhu koji sada djeluje u nepokornim sinovima. 3 U takvim prijestupima i grijesima i mi smo svi nekad živjeli po željama svojega tijela, čineći prohtjeve tijela i slijedeći tjelesne porive, i bili smo po naravi djeca srdžbe, kao i ostali. 4 Ali Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, 5 oživje s Kristom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha – milošću ste spašeni. 6 S njime nas uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu, 7 da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema nama u Kristu Isusu. 8 Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. 9 Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio. 10 Mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.