Snaga obreda

01 listopad 2014Prva poslanica Korinćanima 11:23-34

23 Jer ja primih od Gospodina ono što vam predadoh: Gospodin Isus one noći u kojoj je bio predan uze kruh 24 i zahvalivši, razlomi i reče: »Ovo je tijelo moje za vas; ovo činite na moj spomen!« 25 Tako i čašu po večeri, govoreći: »Ova je čaša novi savez u mojoj krvi; ovo činite kada god pijete na moj spomen!« 26 Doista, kada god jedete ovaj kruh i pijete čašu, Gospodnju smrt navješćujete, dok on ne dođe. 27 Tko dakle nedostojno jede ovaj kruh ili pije Gospodnju čašu, kriv je u odnosu na Gospodnje tijelo i krv. 28 Zato neka čovjek ispituje sama sebe i onda neka jede kruh i pije iz čaše! 29 Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije, ako ne razlikuje tijela (Gospodnjeg od obične hrane). 30 Zato su među vama mnogi slabi i bolesni, i preminuše mnogi. 31 Jer kad bismo sami sebi sudili, ne bismo bili suđeni. 32 Ali kad nam sudi Gospodin, kazni nas da ne budemo osuđeni sa svijetom. 33 Zato, braćo moja, kad se sastajete kako biste jeli, pričekajte jedni druge! 34 Ako li je tko gladan, neka jede kod kuće da se ne sastajete na osudu. A ostalo ću urediti kad dođem.

»Ovo je tijelo Moje za vas; ovo činite na Moj spomen!«

1 Korinćanima 11:24

ZA moga djetinjstva u našoj je kući vrijedilo pravilo: »Ljutite se, ali ne griješite« (Efežanima 4:26). Sve smo naše sukobe i razmirice morali riješiti. Uz to pravilo bio je obvezan i ritual prije odlaska u krevet. Mama i tata bi došli u našu sobu i bratu i meni rekli: »Laku noć. Volimo vas.« Mi bismo odgovorili: »Laku noć. I mi volimo vas.« Vrijednost tog obiteljskog rituala shvatila sam tek nedavno. Dok je moja mama u bolnici umirala od karcinoma pluća, bila je sve slabija i vrlo je malo govorila. No, svakoga dana kada bih se opraštala s njom, rekla bih joj: »Volim te, mama.« I ma koliko teško govorila, odgovorila bi: »I ja volim tebe.« Kao dijete nisam ni mislila koliko će mi nakon toliko godina taj ritual biti dragocjen.

Vrijeme i ponavljanje mogu ritualu ili obredu oduzeti značenje, ali oni služe kao podsjetnik na bitne duhovne istine. Vjernici prvog stoljeća zlorabili su službu Večere Gospodnje, ali apostol Pavao im nije rekao da ju zbog toga prestanu svetkovati. Umjesto toga im je rekao: »Doista, kada god jedete ovaj kruh i pijete čašu, Gospodnju smrt navješćujete, dok On ne dođe« (1 Korinćanima 11:26).

Umjesto da odustanemo od obreda, podsjetimo se što on znači.

– Julie Ackerman Link

Svaki obred može izgubiti značenje, ali to obred ne čini beznačajnim.