Dojam ili stvarnost?

04 studeni 2014Pročitajte: Evanđelje po Marku 4:35-41

35 Podvečer onoga dana reče im: »Prijeđimo na drugu obalu.« 36 Otpustiše narod i uzeše njega sa sobom, onako kako je bio u lađici. I druge su lađice išle s njim. 37 Tada se podiže silna bura. Valovi su udarali u lađicu, i ona se je već počela puniti vodom. 38 A on je spavao otraga u lađici na jastuku. Tada ga probudiše i povikaše: »Učitelju, zar ti ne mariš što ginemo?« 39 On ustade, zapovjedi vjetru i reče moru: »Umukni! Budi mirno!« Utihnu vjetar, i nastade velika tišina. 40 Tada im reče: »Što ste tako plašljivi? Zar još uvijek nemate vjere?« 41 Oni se vrlo uplašiše i rekoše jedan drugome: »Tko je ovaj da ga slušaju i vjetar i more!«

A On je spavao otraga u lađici na jastuku. Tada Ga probudiše i povikaše: »Učitelju, zar Ti ne mariš što ginemo?«

Marko 4:38

LJUDI često kažu: »Dojam je stvarnost.« Taj je slogan nastao u Americi 26. rujna 1960. godine kada je održana prva televizijska debata dvojice predsjedničkih kandidata. John Kennedy djelovao je sabrano, a Richard Nixon činio se nervoznim. Prevladao je dojam da bi Kennedy bio snažniji vođa. Debata ne samo da je odlučila o izborima nego je promijenila način vođenja politike u SAD-u. Amerikom je zavladalo odlučivanje na temelju dojma.

Nekada dojam jest stvarnost. No, ne uvijek – naročito ne kada je riječ o dojmu koji imamo o Bogu. Kada su Isus i Njegovi učenici u maloj ribarskoj lađici prelazili Galilejsko jezero, iznenadna oluja zaprijetila je da ih potopi. Isus je spavao, a učenike je uhvatila panika. Počeli su Ga buditi vičući: »Učitelju, zar Ti ne mariš što ginemo?« (r. 38)

Njihovo je pitanje slično pitanjima koje sam i ja postavljao. Povremeno bih Božje nedjelovanje tumačio kao nebrigu. No, Njegova briga za mene premašuje to što mogu vidjeti ili izmjeriti. Bogu je bitno to što je nama bitno jer se On brine za nas! (pročitajte 1 Petrova 5:7) To je stvarnost.

– Bill Crowder

Gospode, stijena si mog spasenja, snaga života si mog.

Moja si nada i nadahnuće, Tebi ću vjeran ostati.

Čak i onda kada ne osjećamo Božju prisutnost,
Njegova nas ljubav okružuje.