Vidimo li blagoslove?

06 veljaca 2015Pročitajte: Knjiga Postanka 45:4-8

4 A Josip pozva braću: »Pristupite samo bliže k meni!«
Kad pristupiše bliže, reče: »Ja sam vaš brat Josip, koga prodadoste u Egipat. 5 Ali sad se ništa ne uznemirujte i ne korite sebe zato što me ovamo prodadoste, jer Bog me posla pred vama da vas uzdrži na životu! 6 Već dvije godine vlada glad u zemlji, a bit će još pet godina za kojih ne će biti ni oranja ni žetve. 7 Ali Bog me posla pred vama da uzdrži vaše pleme na zemlji i da vam očuva život čudesnom pomoći. 8 Tako me dakle ne poslaste vi ovamo, nego Bog. On me učini ocem faraona i gospodarom cijele njegove kuće i vladarom čitave egipatske zemlje.

Kako je velika Tvoja dobrota koju čuvaš za one koji Te se boje, koju pred sinovima čovječjim iskazuješ onima koji se Tebi utječu.

Psalam 31:20

TJEDNIMA nakon što je moj muž doživio moždani udar, često smo zahvaljivali Bogu što mu je poštedio život. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci mnogi su me pitali kako se osjećam. Moj je odgovor uglavnom bio vrlo jednostavan: »Blagoslovljeno. Osjećam se blagoslovljeno.«

Blagoslovi, naravno, dolaze u različitim veličinama i oblicima. Zapravo, često ih i ne prepoznajemo. Čak i onda kada sve radimo onako kako mislimo da Bog želi, možda će nas snaći nevolje. Ponekad smo iznenađeni jer Bog ne odgovara ili Njegov odgovor nije onakav kakav želimo ili kasni.

Vidimo to u Josipovu životu. Ljudski gledano, čini se da ga je Bog potpuno zaboravio. Više od deset godina Josip je prolazio kroz nevolje. Bacili su ga u suhi zdenac, prodali u roblje, lažno optužili i zatvorili u tamnicu. No, na kraju je Božja vjernost postala svima očita. Faraon ga je postavio upraviteljem Egipta i tako spasio zemlju od gladi (pročitajte Postanak 37 – 46). Clive S. Lewis je rekao da kada izgubimo jedan blagoslov, umjesto njega često neočekivano dobijemo drugi.

Božji je blagoslov uvijek počivao na Josipu. On i danas blagoslivlja one koji se pouzdaju u Njega. Zato slobodno recimo: »Kako je velika Tvoja dobrota« (Psalam 31:20).

– Cindy Hess Kasper

Prava je sreća znati da je Bog dobar.