Posjetitelj

10 veljaca 2015Pročitajte: Evanđelje po Mateju 25:31-40

31 Kad dođe Sin Čovječji u svojoj slavi i svi anđeli s njime, sjest će na prijestolje svoje slave. 32 Svi će se narodi pred njim sabrati. On će ih razlučiti jedne od drugih, kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. 33 Postavit će ovce sebi s desne, a jarce sebi s lijeve. 34 Tada će kralj reći onima s desne strane: Dođite, blagoslovljeni mojega Oca! Primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od stvaranja svijeta! 35 Jer sam bio gladan i dali ste mi jesti; žedan i dali ste mi piti. Bio sam stranac i primili ste me na konak; 36 gol i zaodjenuli ste me. Bio sam bolestan i pohodili ste me; bio sam u tamnici i došli ste k meni. 37 Tada će ga pravednici upitati: Gospodine, kad smo te vidjeli gladna i dali ti jesti, ili žedna i dali ti piti? 38 Kad smo te vidjeli kao stranca i primili te na konak, ili gola i zaodjenuli te? 39 Kad smo te vidjeli bolesna ili u tamnici, i došli k tebi? 40 Kralj će im odgovoriti: Zaista kažem vam: Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste meni učinili. 41 Tada će reći onima na lijevoj strani: Idite od mene, prokleti, u vječni oganj što je pripravljen đavlu i njegovim anđelima!

Bio sam… gol i zaodjenuli ste Me. Bio sam bolestan i pohodili ste Me; bio sam u tamnici i došli ste k Meni.

Matej 25:35,36

JEDNOG su čovjeka, koji je nedavno otišao u mirovinu, pitali što radi sada kada više nije zaposlen. »Sada sam posjetitelj«, odgovorio je. »Posjećujem ljude iz naše crkve i susjedstva kada su u bolnici ili u domu umirovljenika, osobito one koji žive sami ili koji jednostavno trebaju nekoga za razgovor. Često se i molim s njima. I uživam u tome!« Svi su bili zadivljeni što taj čovjek ima jasan cilj i pomaže drugima.

Samo nekoliko dana prije nego što je bio raspet, Isus je svojim učenicima ispričao priču koja naglašava važnost posjećivanja ljudi u potrebi. »Tada će kralj reći onima s desne strane: ‘… Bio sam… gol i zaodjenuli ste me. Bio sam bolestan i pohodili ste me; bio sam u tamnici i došli ste k Meni’« (r. r. 34,35,36). Kada Ga budu pitali: «‘Kad smo Te vidjeli bolesna ili u tamnici, i došli k Tebi?’ Kralj će im odgovoriti: ‘Zaista kažem vam: Što ste učinili jednome od ove moje najmanje braće, to ste Meni učinili’« (r. r. 39,40).

Služba posjećivanja ima dva korisnika – osobu koju posjećujete i samog Isusa. Odlazeći nekomu da bismo mu pomogli i ohrabrili ga izravno služimo našem Gospodinu. Postoji li netko tko bi bio ohrabren ako ga danas posjetite?

– David McCasland

Gospodine Isuse, nauči me pokazivati Tvoju ljubav ljudima oko sebe. Hvala Ti na ljubavi koju mi daješ.

Suosjećanje je razumijevanje potreba drugih,
združena sa željom da pomažemo.