Ponovo oživjeti

11 veljaca 2015Pročitajte: Poslanica Efežanima 2:1-10

1 Vi ste bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha 2 u kojima ste nekoć živjeli na način ovoga svijeta, po knezu koji vlada u zraku, po duhu koji sada djeluje u nepokornim sinovima. 3 U takvim prijestupima i grijesima i mi smo svi nekad živjeli po željama svojega tijela, čineći prohtjeve tijela i slijedeći tjelesne porive, i bili smo po naravi djeca srdžbe, kao i ostali. 4 Ali Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, 5 oživje s Kristom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha – milošću ste spašeni. 6 S njime nas uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu, 7 da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema nama u Kristu Isusu. 8 Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. 9 Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio. 10 Mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Oživje s Kristom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha – milošću ste spašeni.

Efežanima 2:5

MOŽE li čovjek biti službeno živ nakon što je proglašen mrtvim? To je pitanje obišlo svijet nakon što se pojavio čovjek, u punom zdravlju, koji je prije 25 godina proglašen mrtvim. U trenutku kada je nestao, bio je nezaposleni ovisnik s velikim dugom za alimentaciju. Zbog toga je odlučio nestati. No, kada se vratio, otkrio je koliko je teško vratiti se u život. Otišao je na sud da ponište presudu kojom je proglašen mrtvim, no sud je odbacio njegov zahtjev pozivajući se na zakon kojim se ta odluka može poništiti u roku od 3 godine nakon što je donesena.

Ono što je neuobičajeno kad je riječ o sudskoj odluci, za Boga je normalno. U svome pismu Efežanima apostol Pavao piše da Bog nas, koji smo »bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha (…) oživje s Kristom« (r. r. 1,5). To što nas je proglasio i učinio duhovno živima, za Boga je bilo vrlo bolno. Cijena našega grijeha, čemu je posljedica duhovna smrt, bila je patnja, smrt i uskrsnuće Božjega Sina (r. r. 4-7).

Lako je pokazati da je netko tjelesno živ. Problem je dokazati da je netko duhovno živ. Nakon što smo proglašeni duhovno živima, pozvani smo svojim životom pokazivati zahvalnost za neizmjernu milost i život koji smo dobili.

Mart DeHaan

Ja imam život zaslugom Krista,

Njega ja slijedim, slušam Mu glas.

Isus je umro da bismo mi živjeli.