Ogledalo

18 veljaca 2015Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:19-27

19 Znajte, ljubljena braćo moja: neka bude svaki čovjek brz u slušanju, a spor u govorenju i spor u srdžbi. 20 Jer čovječja srdžba ne čini Božje pravde. 21 Zato, odbacivši svaku nečistoću i ostatak zloće, u krotkosti primite usađenu riječ koja može spasiti vaše duše! 22 Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, varajući sami sebe! 23 Jer ako tko sluša riječ, a ne vrši je, on je kao čovjek koji gleda naravno svoje lice u ogledalu. 24 On se je ogledao pa otišao i odmah je zaboravio kakav je. 25 Ali tko se ogleda u savršenom zakonu slobode i ostane u njemu, i ne biva zaboravni slušatelj, nego djelotvorni vršitelj, taj će biti blažen u svojemu djelovanju. 26 Ako li tko misli da je pobožan, a ne zauzdava svoga jezika, nego vara svoje srce, njegova je pobožnost isprazna. 27 Pobožnost čista i neokaljana pred Bogom i Ocem jest ova: pomagati sirotama i udovicama u njihovoj nevolji i držati sebe neokaljanima od svijeta.

Ali tko se ogleda u savršenom zakonu slobode… ne biva zaboravni slušatelj, nego djelotvorni vršitelj, taj će biti blažen u svojemu djelovanju.

Jakovljeva 1:25

KOLIKO često vidite svoj odraz u ogledalu? Prema nekim istraživanjima, prosječan čovjek pogleda se u ogledalu 8 do 10 puta dnevno. Druga istraživanja govore o mnogo većim brojkama, 60 do 70 puta dnevno. Naravno, uračunamo li i odraz u izlozima, staklima automobila ili zaslonima mobitela.

Zašto se gledamo tako često? Većina se stručnjaka slaže da to radimo kako bismo provjerili svoj izgled, naročito prije važnih sastanaka ili društvenih okupljanja. Ako nešto nije u redu, želimo to popraviti. Zašto bismo se gledali ako ne želimo popraviti ono što nije dobro?

Apostol Jakov kaže da je čitanje ili slušanje Božje riječi bez primjene kao da se pogledamo u ogledalo i zanemarimo to što smo vidjeli. Zato još jedno pročitajmo Jakovljeve riječi: »Ali tko se ogleda u savršenom zakonu slobode i ostane u njemu, i ne biva zaboravni slušatelj, nego je djelotvorni vršitelj, taj će biti blažen u svojem djelovanju« (r. 25).

Ako čujemo Božju riječ i ne izvršavamo ju, varamo »sami sebe!« (r. 22) No, kada se pogledamo u svjetlu Božje riječi i poslušamo Božje zapovijedi, On nas oslobađa svega što nas sprječava da Mu svakoga dana postajemo sve sličnijima.

– David McCasland

Biblija je ogledalo u kojem možemo vidjeti sebe onako kako nas Bog vidi.