Čija volja?

19 veljaca 2015Pročitajte: Knjiga Postanka 39:1-6,20-23

1 Josipa, dakle, dovedoše u Egipat. I Potifar, faraonov dvoranin, zapovjednik tjelesne straže, Egipćanin, kupi ga od Jišmaelaca koji ga tamo dovedoše. 2 A Gospodin je bio s Josipom te mu je sve išlo za rukom. Ostade tako u kući svoga gospodara Egipćanina. 3 Gospodar vidje da je Gospodin s njim i da je Gospodin po njegovoj ruci davao uspjeh svim njegovim djelima 4 i Josip nađe milost u njegovim očima; smio ga je dvoriti, i on ga postavi za upravitelja svoje kuće i povjeri mu sve svoje imanje. 5 I otkad ga je bio postavio za upravitelja svoje kuće i svega imanja, otad je blagoslivljao Gospodin kuću tome Egipćaninu zbog Josipa, i Gospodnji je blagoslov bio na svemu što je imao u kući i u polju. 6 Zato povjeri sve svoje imanje Josipovim rukama i uz njega nije se više brinuo ni za što, osim za jelo što bi ga blagovao. A Josip je bio krasna stasa i lijepa lica.
20 Gospodar uhvati Josipa i baci ga u tamnicu gdje su ležali kraljevi sužnji. I ležao je tamo u tamnici. 21 Ali je Gospodin bio s Josipom i pridobi mu srca; osobito mu svrati tamničarovu milost. 22 I povjeri tamničar Josipu sve sužnje što su bili u tamnici; sve što bi se tamo činilo, činilo bi se po njegovoj zapovijedi. 23 Tamničar se nije više trebao brinuti ni za što što mu je bio povjerio, jer je Gospodin bio s njim i Gospodin je davao uspjeh svemu što bi poduzeo.

»Oče moj, ako je moguće, neka Me mimoiđe ovaj kalež! Ali ne kako Ja hoću nego kako Ti hoćeš.«

Matej 26:39

POZDRAV kojim se za kinesku Novu godinu pozdravljaju mnogi Kinezi glasi: »Neka vam se ostvari sve što želite.« Ma koliko to dobro zvučalo, znam da je najbolje kada je sve onako kako Bog želi, a ne kako ja želim.

Da je mogao birati, Josip sigurno ne bi poželio biti robom u Egiptu (pročitajte Postanak 39:1). No, usprkos tome što ga je snašlo, bio je uspješan jer »Gospodin je bio s Josipom te mu je sve išlo za rukom« (r. 2). Gospodin je otad blagoslivljao »kuću tome Egipćaninu zbog Josipa« (r. 5).

Josip nikada ne bi svojevoljno otišao u tamnicu, ali bio je tamo zbog lažne optužbe da je napastovao ženu svoga gospodara. I drugi put čitamo: »Ali je Gospodin bio s Josipom« (r. 21). Stekao je povjerenje tamničara i »sve što se tamo činilo, činilo se po njegovoj zapovijedi« (r. 22). Njegov boravak u tamnici pokazao se kao početak uspona na vodeći položaj u Egiptu. Malo je onih koji bi odabrali uspjeti na način kako je Bog to učinio s Josipom. Ali Josipov Bog blagoslivlja usprkos, pa čak i kroz, teške okolnosti.

Bog je znao zašto je Josipa doveo u Egipat i On ima razlog zašto smo mi tu gdje jesmo. Umjesto da želimo da se ispuni naša volja, možemo ponoviti Isusove riječi na križu: »Ali ne kako Ja hoću nego kako Ti hoćeš« (Matej 26:39).

– C. P. Hia

Strpljivo čekanje je često najbolji način izršavanja Božje volje.