PromIjenjen kut gledanja

26 veljaca 2015Pročitajte: Djela apostolska 17:16-23

16 Dok ih je Pavao čekao u Ateni, uzruja se gledajući grad pun idola. 17 I raspravljao je u sinagogi sa Židovima i s bogobojaznima, i na trgu svaki dan s onima što su bili ondje. 18 Neki od epikurejskih i stoičkih filozofa prepirali su se s njim; i jedni su govorili: »Što hoće ovaj brbljavac da kaže?« A drugi: »Čini se da propovijeda tuđe bogove.« Jer je navješćivao kao evanđelje Isusa i uskrsnuće. 19 Stoga ga uzeše i odvedoše na Areopag govoreći: »Možemo li znati kakav je taj novi nauk što ga ti kazuješ? 20 Jer nešto novo stavljaš u naše uši; hoćemo dakle znati što to znači« 21 Svi naime Atenjani i stranci pridošlice nemaju ni za što drugo vremena osim da što novo kazuju ili slušaju.
22 Stojeći nasred Areopaga, Pavao uze riječ: »Ljudi, Atenjani! Po svemu vidim da ste vrlo pobožni. 23 Jer prolazeći i motreći vaše svetinje, nađoh i žrtvenik na kojem je bilo napisano: Bogu nepoznatomu. Što dakle ne znajući štujete, to vam ja navješćujem.

Dok ih je Pavao čekao u Ateni, uzruja se gledajući grad pun idola.

Djela ap. 17:16

KAO svaki ranoranilac, prije nego što se ostali probude, moja žena uživa u tišini, čita Bibliju i moli se. Nedavno je sjela u najdražu fotelju i ugledala nered na kauču koji je »netko« ostavio nakon gledanja utakmice prethodne večeri. U prvi su joj tren nered i ljutitost poremetili jutarnji mir.

Tada joj je sinulo. Ustala je i premjestila se na kauč. S toga je mjesta mogla kroz prozor gledati izlazak sunca iznad Atlantskog oceana. Promijenivši kut gledanja, uživala je u ljepoti prizora koji je Bog naslikao toga jutra.

Dok mi je to pričala, uvidjeli samo da smo toga jutra oboje nešto naučili. Iako uvijek ne možemo kontrolirati ono što će se dogoditi, svi imao izbor. Možemo se uzrujati zbog »nereda« ili možemo promijeniti kut gledanja. Kad je Pavao bio u Ateni, »uzruja se gledajući grad pun idola« (r. 16). No, kada je promijenio kut gledanja, mogao je njihovu pobožnost iskoristiti da im navijesti pravoga Boga, Isusa Krista (r. r. 22,23).

Moja je žena otišla na posao. Došlo je vrijeme da još netko, u ovom slučaju ja, promijeni kut gledanja – da dopustim Gospodinu da mi pomogne vidjeti svoje nerede njezinim i Njegovim očima.

– Randy Kilgore

Mudrost je vidjeti stvari kako ih Bog vidi.