Značenje imena

01 prosinac 2015Pročitajte: Evanđelje po Mateju 1:18-25

18 Rođenje Isusa Krista bilo je ovako: Kad je njegova mati Marija bila zaručena s Josipom, nađe se da je bila začela po Duhu Svetom, još prije nego se sastadoše. 19 A Josip, njezin muž, bio je pravedan i nije je htio javno izvrgavati sramoti i smišljao je kako da je tajno otpusti.
20 Dok se je on bavio tom mišlju, javi mu se u snu Gospodnji anđeo i reče: »Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, svoju ženu; jer što je u njoj začeto, od Duha je Svetoga. 21 Ona će roditi sina kojemu ćeš nadjenuti ime Isus; jer on će izbaviti svoj narod od njegovih grijeha.« 22 To se sve dogodi da se ispuni što je Gospodin kazao preko proroka:
23 »Eto, djevica će začeti i roditi sina,
i dat će mu se ime Emanuel«,
što znači »Bog s nama«.
24 Josip ustade od sna i učini kao što mu je bio zapovjedio Gospodnji anđeo. Uze k sebi svoju ženu 25 koja, a da je nije spoznao, rodi svojega sina. I dade mu ime Isus.

Ona će roditi sina kojemu ćeš nadjenuti ime Isus.

Matej 1:21

PREMA pisanju New York Timesa, u mnogim afričkim zemljama djeci daju ime po nekom slavnom posjetitelju, osobitom događaju ili okolnostima koje su za roditelje imale naročito značenje. Primjerice, kada su roditeljima djeteta koje je bolovalo od neizlječive bolesti liječnici rekli da samo Bog zna hoće li ostati na životu, roditelji su djetetu dali ime Bogzna. Drugi je čovjek rekao da se zove Dosta zato što ih je njegova majka već imala trinaestero i on je trebao biti posljednji! Postoji razlog kako je svatko od nas dobio ime, a u nekim slučajevima ime ima i posebno značenje.

Prije Isusova rođenja anđeo Gospodnji rekao je Josipu: »Ona (Marija) će roditi sina kojemu ćeš nadjenuti ime Isus, jer On će izbaviti svoj narod od njihovih grijeha« (r. 21). Isus je grčki oblik imena Jošua, što znači »Gospodin spašava«. U to su se vrijeme i u toj kulturi mnoga djeca zvala Isus, ali je samo jedno od njih došlo na ovaj svijet umrijeti kako bi svi koji ga uzvjeruju živjeli vječno, primili oproštenje i bili slobodni od vlasti grijeha.

Charles Wesley je napisao riječi pjesme koju često pjevamo u predbožićno vrijeme: »Dođi, Ti dugo očekivani Isuse, rođen da svoj narod oslobodiš; od naših strahova i grijeha oslobodi nas; daj nam da mir pronađemo u Tebi.«

Isus je došao da našu tamu promijeni u svjetlost, da naše beznađe preokrene u nadu i da nas oslobodi naših grijeha.

– David McCasland

Isusovo ime i poslanje su isto – došao nas je spasiti.