Smisao božića

05 prosinac 2015Pročitajte: Evanđelje po Luki 2:8-14

8 U onom kraju držali su pastiri u polju noćnu stražu kod svoga stada. 9 Tada stupi Gospodnji anđeo pred njih i Gospodnja ih slava obasja. I vrlo se uplašiše. 10 A anđeo im reče: »Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost, koja je za sav narod: 11 Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin. 12 I ovo neka vam je znak: Naći ćete dijete što je povijeno u pelenice i leži u jaslama.« 13 Odjedanput se pridruži anđelu velika nebeska vojska koja je hvalila Boga i pjevala:
14 »Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima,
jer su mu omiljeli.«

U onom kraju držali su pastiri u polju noćnu stražu kod svoga stada.

Luka 2:8

PRIJE točno pedeset godina na američkoj je televiziji prvi puta prikazan crtani film Božić Charliea Browna. Neki su urednici mislili da to nitko neće gledati, dok su drugi bili zabrinuti da će citiranje Biblije uvrijediti gledatelje. Neki su htjeli da autor Charles Schulz izbaci božićnu priču, ali Schulz je ustrajao na tome da priča ostane. Program je doživio trenutačni uspjeh i od 1965. prikazuje se svake godine.

Kada Charlie Brown, obeshrabren predblagdanskom potrošačkom groznicom, odluči napraviti dječju božićnu predstavu i pita može li mu itko objasniti stvarno značenje Božića, Linus mu odgovara. Recitira odlomak iz Evanđelja po Luki 8:14 uključujući ovo: »Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin. I ovo neka vam je znak: Naći ćete dijete što je povijeno u pelenice i leži u jaslama. Odjedanput se pridruži anđelu velika nebeska vojska koja je hvalila Boga i pjevala: ‘Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima, jer su mi omiljeli’« (r. r. 11-14). Zatim Linus kaže: »To je smisao Božića, Charlie Brown.«

Tijekom ovoga blagdana ispunjenog vlastitim sumnjama, dobro je iznova razmisliti o velikoj ljubavi prikazanoj u obiteljskoj priči o Josipu, Mariji, malome Isusu i anđelima koji su objavili rođenje Spasitelja.

– David McCasland

Bog je ušao u ljudsku povijest ponuditi nam spasenje. To je smisao Božića!