Kako biti usavršen

13 prosinac 2015Pročitajte: Poslanica Rimljanima 3:20-26

20 jer se djelima Zakona ne će opravdati nijedan čovjek pred njim, jer po Zakonu dolazi spoznaja grijeha.
21 A sad se bez Zakona očituje Božja pravda, posvjedočena od Zakona i od Proroka. 22 To je Božja pravda po vjeri u Isusa Krista za sve koji vjeruju, jer nema razlike. 23 Svi naime sagriješiše i lišeni su Božje slave. 24 Opravdavaju se besplatno njegovom milošću, po otkupu, u Kristu Isusu. 25 Njega je Bog izložio kao pomirnu žrtvu, po vjeri, da u njegovoj krvi pokaže svoju pravdu. 26 U svojoj strpljivosti Bog je naime izostavljao kaznu za grijehe koji su prije bili počinjeni, da pokaže svoju pravdu u sadašnje vrijeme. Tako htjede sam biti pravedan i činiti pravednim onoga koji vjeruje u Isusa.

Doista, on je jednim prinosom usavršio zauvijek one koji bivaju posvećeni.

Hebrejima 10:14

BOŽIĆ je vrijeme kada se u nama pojačava želja za savršenošću. Zamišljamo savršenu proslavu i svim silama se trudimo da u tome uspijemo. Tražimo savršene darove. Planiramo savršeni božićni ručak. Biramo savršene čestitke ili pišemo savršeno obiteljsko božićno pismo. Ali naše nastojanje vodi malodušnosti i razočaranju jer naša sposobnost da zamislimo savršenstvo premašuje našu sposobnost da ga postignemo. Za brižno odabrani dar dobivamo hladno »hvala«. Dio ručka je raskuhan. U svojoj smo božićnoj čestitci pronašli pravopisnu pogrešku, a čestitke smo već poslali. Djeca se tuku zbog igračaka. Odrasli raspiruju stare svađe.

No umjesto da smo obeshrabreni, možemo svoje razočaranje iskoristiti da se podsjetimo na razlog zbog kojeg je Božić tako važan. Trebamo Božić zato što nitko od nas nije, niti može biti, sve što želimo biti – ni mjesec dana, ni tjedan, pa čak ni jedan dan. Koliko bi sadržajnije bilo slavljenje Kristova rođenja kada bismo odustali od svoje pogrešne ideje o savršenosti i usredotočili se na savršenost našega Spasitelja, u kojemu su opravdani svi koji vjeruju (pročitajte Rimljanima 3:22). Zato, ako vaša ovogodišnja proslava Božića bude daleko od savršene, opustite se i neka vas to podsjeti da jedini način da budemo usavršeni (Hebrejima 10:14) je da živimo vjerujući u Kristovu savršenost.

– Julie Ackerman Link

Odjeveni samo u Njegovu pravednost, stojimo bez mane pred Njegovim prijestoljem. Eduard Mote