Sveti se ime tvoje

16 prosinac 2015Pročitajte: Knjiga Izlaska 20:1-7

1 Nato im dade Bog ove zapovijedi:
2 »Ja sam Gospodin, Bog tvoj, koji te je izveo iz egipatske zemlje, iz kuće ropstva.
3 Nemaj drugih bogova uz mene! 4 Ne pravi sebi rezana lika, niti kakve slike od onoga što je gore na nebu ili dolje na zemlji ili u vodi pod zemljom! 5 Ne padaj ničice pred njima i ne klanjaj im se! Jer ja Gospodin, Bog tvoj, jesam Bog revnitelj, koji kazni opačinu otaca na djeci, unučadi i praunučadi onih koji me mrze, 6 a milosrđe iskazuje do u tisućito koljeno onima koji me ljube i drže moje zapovijedi.
7 Ne uzimaj uzalud imena Gospodina, Boga svojega! Jer Gospodin ne će pustiti bez kazne onoga koji uzima njegovo ime uzalud.

Ne uzimaj uzalud imena Gospodina, Boga svojega!

Izlazak 20:7

JEDNOG sam dana raspravljao s prijateljem, kojega sam smatrao svojim duhovnim mentorom, o zlouporabi Božjega imena. »Ne uzimaj uzalud imena Gospodina, Boga svojega« glasi zapovijed. Vjerojatno mislimo da se to odnosi samo na uporabu Božjega imena u prisegama ili bez dužnoga poštovanja. No, moj je mentor vrlo rijetko propuštao priliku da me poduči. Rekao mi je da razmislim o drugim načinima na koje obeščašćujemo Božje ime.

Kada odbacim savjet drugih i kažem: »Bog mi je rekao da postupim tako«, zlorabim Njegovo ime ako je jedino što želim opravdati vlastite želje i postupke.

Kada se koristim Božjim imenom izvan konteksta želeći poduprijeti ideju za koju želim da bude istinita, uzalud rabim Božje ime. Kada nepromišljeno podučavam, pišem ili govorim iz Svetoga pisma, zlorabim Njegovo ime.

Pisac John Piper nudi ovo razmišljanje o tome što znači uzimati uzalud Božje ime: »Bit je… ‘nemojte isprazniti ime’… Nemojte Božjemu imenu oduzeti težinu i slavu. Uzalud uzimamo Njegovo ime«, kaže Piper, kada »o Bogu govorimo tako da Mu oduzimamo Njegovu važnost.«

Moj me je prijatelj potaknuo da Božjem imenu iskazujem dužno poštovanje i da više pazim upotrebljavam li Njegovo ime oprezno i ispravno. Sve manje od toga šteti Njegovu imenu.

– Randy Kilgore

Božje ime: postupajte pažljivo.