Božićni odmor

17 prosinac 2015Pročitajte: Evanđelje po Mateju 11:28 – 12:8

28 Dođite k meni, svi koji ste umorni i opterećeni, ja ću vas okrijepiti. 29 Uzmite moj jaram na sebe i učite od mene, jer sam ja krotak i ponizan srcem. I naći ćete pokoj svojim dušama. 30 Jer je moj jaram blag i moje breme lako.«
1 U ono je vrijeme išao Isus u subotu kroz usjeve. Njegovi su učenici bili gladni pa su trgali klasje i jeli. 2 Farizeji su to vidjeli i rekli su mu: »Eto, tvoji učenici čine ono što je zabranjeno u subotu.« 3 On im odvrati: »Niste li čitali što je učinio David kad je ogladnio: on i njegova pratnja? 4 Kako je ušao u kuću Božju i pojeo postavljene kruhove koje on i njegova pratnja nisu smjeli jesti, nego samo svećenici? 5 Ili, niste li čitali u Zakonu da svećenici u Hramu u subotu krše subotnji počinak pa su bez krivnje? 6 A ja vam kažem: Ovdje je više nego Hram. 7 Kad biste razumjeli riječ: Hoću milosrđe, a ne žrtvu, onda ne biste osuđivali nedužnih. 8 Jer je Sin Čovječji gospodar subote.«

Dođite k Meni, svi koji ste umorni i opterećeni.

Matej 11:28

DOK sam bio dječak, raznosio sam novine da zaradim džeparac. Budući da su to bile jutarnje novine, morao sam svakoga jutra ustati u 3 sata, i tako 7 dana u tjednu, da bih do 6 sati dostavio svih 140 novina na točnu adresu.

Ali svake godine jedan je dan bio drukčiji. Božićne jutarnje novine raznosili smo na Badnjak – što znači da je božićno jutro bilo jedino jutro u godini kada sam mogao spavati dulje i odmoriti se kako treba.

S godinama sam naučio uživati u Božiću zbog mnogo razloga, ali jedan koji mi je tih dana bio poseban, bio je taj što je, za razliku od ostalih dana u godini, to bio dan odmora.

U to vrijeme nisam u potpunosti razumio značenje pravog odmora koje donosi Božić. Krist je došao da svi koji su opterećeni teretom zakona, kojemu nikada ne mogu udovoljiti, mogu naći odmor i oproštenje koje Krist nudi. Isus je rekao: »Dođite k Meni, svi koji ste umorni i opterećeni, Ja ću vas okrijepiti« (r. 28). U svijetu koji je pretežak da bismo se s njime sami nosili, Krist je došao da bismo Ga upoznali i da nam da odmor.

– Bill Crowder

Kad je teret prevelik, Bog daje nam milost;

što veći je napor, više snage nam da.

U većem trpljenju On pomaže više,

u pretešku jadu On daje svoj mir.

Naša duša pronalazi odmor kada počiva u Bogu.