Sedma strofa

19 prosinac 2015Pročitajte: Evanđelje po Luki 2:8-14

8 U onom kraju držali su pastiri u polju noćnu stražu kod svoga stada. 9 Tada stupi Gospodnji anđeo pred njih i Gospodnja ih slava obasja. I vrlo se uplašiše. 10 A anđeo im reče: »Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost, koja je za sav narod: 11 Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin. 12 I ovo neka vam je znak: Naći ćete dijete što je povijeno u pelenice i leži u jaslama.« 13 Odjedanput se pridruži anđelu velika nebeska vojska koja je hvalila Boga i pjevala:
14 »Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima,
jer su mu omiljeli.«

Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin.

Luka 2:11

U ljeto 1861. Frances, žena Henryja Wadswortha Longfellowa, poginula je u požaru. Prvoga Božića bez nje napisao je u svome dnevniku: »Kako su neopisivo bolni ovi blagdani.« Ni sljedeće godine nije bilo bolje. »’Sretan Božić’, kažu djeca, ali za mene više nije.«

Za vrijeme Građanskog rata u Americi Longfellowov se sin protiv njegove volje prijavio u vojsku i bio je teško ranjen 1863. I dok su crkvena zvona najavljivala dolazak još jednoga tužnog Božića, Longfellow je uzeo pero i počeo pisati: »Čuo sam zvona na Božić.« Pjesma započinje nježno, lirski, a onda postaje mračna. Silovite slike ključnoga četvrtog stiha odskaču od uobičajenih božićnih pjesama. Grme zlokobni topovi i rugaju se poruci mira. Do pete i šeste strofe njegov je očaj gotovo na vrhuncu. »Izgledalo je kao da zemljotres potresa kontinente« napisao je. Gotovo je odustao: »I u očaju sam pognuo glavu; nema mira na zemlji«, rekao je. Ali onda je, iz dubine toga crnog božićnog dana Longfellow čuo nezadrživi zvuk nade. I napisao je sedmu strofu.

Tada su se začula zvona glasnije i dublje: »Bog nije mrtav, niti spava! Zlo će propasti, dobro pobijediti. Na zemlji će vladati mir!« Iako je rat trajao i dalje, a s njime sjećanje na bolni gubitak, to nije moglo zaustaviti Božić. Mesija se rodio i obećaje: »Evo činim sve novo!« (Otkrivenje 21:5)

– Tim Gustafson

Emanuel – Bog s nama!