Jedna veličina za sve

23 prosinac 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 3:10-21

10 Isus mu odgovori: »Ti si učitelj u Izraelu i to ne razumiješ? 11 Zaista, zaista kažem ti: Mi govorimo što znamo i svjedočimo što vidjesmo; ali vi ne primate našega svjedočanstva. 12 Ako ne vjerujete kad vam govorim o zemaljskim stvarima, kako ćete vjerovati kad vam govorim o nebeskim? 13 Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji siđe s neba: Sin čovječji. 14 Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji tako treba biti podignut i Sin Čovječji, 15 da svaki koji vjeruje u njega ima vječni život. 16 Jer je Bog tako ljubio svijet da je predao svojega jedinorođenog Sina da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego da ima vječni život. 17 Jer Bog nije poslao svoga Sina na svijet zato da osudi svijet, nego da se svijet po njemu spasi. 18 Tko vjeruje u njega, ne će biti suđen; tko ne vjeruje, taj je već osuđen, jer ne vjeruje u ime jedinorođenoga Sina Božjega. 19 A sud stoji u ovom: Svjetlo je došlo na svijet, ali su ljudi više voljeli tamu negoli svjetlo; jer su njihova djela bila zla. 20 Jer svaki koji čini zlo mrzi svjetlo i ne dolazi k svjetlu, da ne dođu na vidjelo njegova djela. 21 A tko čini istinu, dolazi k svjetlu da se vide njegova djela, jer su učinjena u Bogu.«

… da svaki koji vjeruje u Njega ne propadne, nego da ima vječni život.

Ivan 3:16

KAO većina djece, i ja sam uživao u Božiću. S velikim sam očekivanjem zavirivao ispod bora da vidim koje su igračke čekale moj nestrpljivi stisak. No, oduševljenje je splasnulo kada sam počeo dobivati stvari poput majica i hlača. Darovi odraslih nisu zabavni! A onda su mi prošloga Božića moja djeca darovala dokoljenke jarkih boja i neobičnog uzorka. Opet sam se osjećao mladim! Čak ih i odrasli mogu nositi jer je na etiketi jasno pisalo: »Jedna veličina za sve.«

Ta ohrabrujuća rečenica »Jedna veličina za sve« podsjetila me je na najbolji božićni dar – radosnu vijest da je Isus umro za svakoga. To se pokazalo točnim jer je najprije zbor anđela pozvao pastire, zadnje na društvenoj ljestvici. Vijest je potvrđena kada su uglednici – bogati i moćni magi – počeli slijediti zvijezdu da bi došli i poklonili se djetetu Isusu.

Nakon što je Isus počeo svoju službu, utjecajni židovski vijećnik imenom Nikodem noću je došao k Njemu. Tijekom razgovora Isus je pozvao da »svaki koji vjeruje dođe k Njemu.« Jednostavan čin vjere jamči vječni život onima »koji vjeruju u Njega« (r. 16).

Da je Isus samo za siromašne i neugledne, slavne i uspješne, mnogi od nas ne bi dolazili u obzir. Ali Krist je za svakoga, neovisno o okolnostima, imovinskom stanju ili društvenom položaju. On je jedini istinski dar »za sve«.

– Joe Stowell

Božji dar umirućem svijetu je Spasitelj koji daje život.