Dok svijet spava

24 prosinac 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:14

14 I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama. I vidjesmo njegovu slavu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

Na svijetu bijaše, svijet je po Njemu postao; i svijet Ga nije spoznao.

Ivan 1:10

U razigranoj mašti mnoge djece na prvome mjestu, prije svih ukrasa i blještavih lampica, nalazi se bradati starac u crvenome odijelu. Vozi se nebom u saonicama punim darova koje vuku jeleni. Badnjak je! Djeca odlaze u postelju i s nestrpljenjem očekuju sljedeće jutro.

Moje misli danas putuju kroz vrijeme i prostor i zamišljam potpuno drukčiji prizor. Životinje su nemirne. Čuje se glasanje mazge. Krava rogovima udara u vrata štale. Tjeskobni muž prestaje koračati skučenim prostorom koji je postao rađaonica, kako bi utješio ljubljenu ženu. Odjednom se rađa dijete, čuje se prvi udisaj i plač kojim svijetu objavljuje svoj dolazak. Dugo očekivani Sin je došao!

I ove će godine djeca na Božić iskočiti iz svojih postelja i potražiti darove. U uzbuđenju, tražeći željeni dar, posvuda će razbacati papire za zamatanje i ukrasne vrpce. Ne postupamo li često i mi tako? Hoće li među razbacanim papirima i vrpcama završiti i Božji Sin?

Poneseni blagdanskim raspoloženjem, nemojmo zaboraviti Spasitelja. Budimo kao Ivan Krstitelj i pokažimo drugima Isusa. Uostalom, On je jedini razlog božićnog slavlja!

Bože, hvala ti na najvećem daru kojega si čovječanstvu poslao one davne Badnje noći.

– Martin R. DeHaan II

Najbolji dar koji je svijet ikada dobio bio je zamotan u pelenice i položen u jasle.