Poziv da se odmorimo

30 prosinac 2015Pročitajte: Otkrivenje 21:1-5

1 Vidjeh novo nebo i novu zemlju, jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, ni mora više nema. 2 I vidjeh sveti grad, novi Jeruzalem, gdje silazi od Boga s neba, opremljen kao zaručnica, ukrašena svojemu zaručniku. 3 I začuh jaki glas s prijestolja gdje govori:
»Evo Božjega šatora među ljudima,
i prebivat će s njima,
i oni će biti njegov narod,
a sam će Bog biti s njima njihov Bog.
4 I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju,
i više ne će biti smrti,
ni tuge, ni vike, ni boli ne će više biti,
jer prvo prođe.«
5 I reče onaj koji je sjedio na prijestolju:
»Evo činim sve novo.«
I reče mi:
»Napiši: ove su riječi vjerne i istinite.«

Ja ću vas okrijepiti.

Matej 11:28

STAJAO sam uz bolesnički krevet svojega prijatelja i bio duboko dirnut bolnim uzdisajima i patnjom drugih bolesnika. Dok sam se molio za njega i za njih, iznova sam postao svjestan prolaznosti života. A onda sam se sjetio jedne stare pjesme Jima Reevesa koja govori o tome da svijet nije naš dom – mi smo »samo u prolazu«. Naš svijet je pun muke, boli, gladi, dugova, siromaštva, bolesti i smrti. Zato što moramo proći kroz takav svijet, Isusov je poziv dobrodošao i u pravi je trenutak: »Dođite k meni, svi koji ste umorni i opterećeni, Ja ću vas okrijepiti» (Matej 11:28). Trebamo taj odmor.

Gotovo da nisam bio na pogrebu na kojemu nisu citirali Ivanovo viđenje novoga neba i nove zemlje (Otkrivenje 21:1-5), i to je primjeren tekst za tu prigodu. No vjerujem da se cijeli odlomak više odnosi na žive nego na mrtve. Vrijeme kada trebamo Isusov poziv da u Njemu nađemo odmor je dok smo još živi. Jedino tada imamo pravo na obećanje iz Otkrivenja. Bog će prebivati među nama (r. 3), obrisat će »svaku suzu« (r. 4). Tamo »više neće biti smrti, ni tuge, ni vike, ni boli ne će više biti« (r. 4).

Prihvatite Isusov poziv i uđite u Njegov počinak!

– Lawrence Darmani

U Tvojoj blizini, tu do Tvojih nogu,

gdje Tvoja me ljubav okružuje, Bože.

Želim samo to, Gospode, želim samo to.

Kada ste umorni od životnih nedaća, nađite odmor u Gospodinu.