Na krilu

31 prosinac 2015Pročitajte: Evanđelje po Mateju 10:27-31

27 Što vam kazujem u tami, to navješćujte na svjetlosti; što vam se šapće na uho, to propovijedajte na krovovima! 28 Ne bojte se onih koji, doduše, mogu ubiti tijelo, ali duše ne mogu ubiti! Nego se bojte onoga koji može dušu i tijelo pogubiti u paklu! 29 Ne kupuju li se dva vrapca za pet novčića? A ipak, nijedan od njih ne pada na zemlju bez znanja vašega Oca. 30 A u vas je, štoviše, izbrojena sva kosa na glavi. 31 Ne bojte se, dakle! Vi ste više vrijedni negoli mnogi vrapci.

Ne bojte se, dakle! Vi ste više vrijedni negoli mnogi vrapci.

Matej 10:31

U svojoj knjizi On the Wing (Na krilu) Alan Tennant opisuje svoje nastojanje da prati seobu sivoga sokola. Cijenjene zbog ljepote, okretnosti i snage, te su čudesne ptice grabljivice u lovu često pratile vladare i plemiće. Nažalost, sredinom 20. stoljeća masovna je upotreba pesticida, poznatog kao DDT, naštetila procesu njihova razmnožavanja te su uvrštene na popis ugroženih vrsta.

Budući da je bio zainteresiran za obnavljanje te vrste, Tennant je pričvrstio odašiljače na određeni broj sokola kako bi pratio njihovu seobu. No kada su on i pilot sportskim zrakoplovom letjeli iza jata, često bi izgubili signal odašiljača. Usprkos tomu što su imali suvremenu tehnologiju, nisu uvijek znali gdje se nalaze ptice kojima su željeli pomoći.

Dobro je znati da Bog, koji nas voli, uvijek zna gdje smo. Zapravo, Isus je rekao da nijedan vrabac »ne pada na zemlju bez znanja vašega Oca… Ne bojte se, dakle! Vi ste više vrijedni negoli mnogi vrapci« (Matej 10:29,31).

Kada se nađemo u nevolji, možda će nas strah nagnati da se pitamo vidi li Bog našu situaciju. Isus nas uvjerava dapnas Bog jako voli i On vlada svakom situacijom. On uvijek zna što nam se događa u životu.

– Dennis Fisher

Ako je Bogu stalo do ptica, neće li mu biti stalo i do Njegove djece?