Savršeni dar

02 sijecanj 2017Pročitajte: Poslanica Rimljanima 11:33 – 12:2

33 O dubino bogatstva i mudrosti i znanja Božjega! Kako su nedokučivi njegovi sudovi i neistraživi njegovi putovi!
34 »Jer tko upozna Gospodnju misao?
Ili tko mu bi savjetnik?
35 Ili tko mu unaprijed što dade,
da bi mu trebalo biti vraćeno?«
36 Jer je od njega i po njemu i u njemu sve. Njemu slava u vijeke! Amen.
12
1 Zaklinjem vas dakle, braćo, Božjim milosrđem da prikažete svoja tjelesa za živu žrtvu, svetu, ugodnu Bogu; tako da vaše bogoslužje bude duhovno. 2 Ne prilagođujte se ovom svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svojega uma, da kušate što je Božja volja, što je dobro, ugodno i savršeno.

Zaklinjem vas… da prikažete svoja tjelesa za živu žrtvu, svetu, ugodnu Bogu.

Rimljanima 12:1

ZA trgovce u SAD-u nekoliko tjedana nakon Božića najnapornije je razdoblje u godini jer mnogi vraćaju neželjene darove i mijenjaju za ono što zaista žele. No, vjerojatno poznajete nekoliko ljudi koji, čini se, uvijek izabiru savršene darove. Kako znaju što je nekome vrijedno i što najbolje odgovara prigodi? Ključ uspjeha nije novac nego slušanje i obraćanje pozornosti na ono što nekoga zanima i u čemu uživa. To vrijedi i za obitelj i prijatelje. A što je s Bogom? Ima li išta značajno ili vrijedno što bismo mogli dati Bogu? Postoji li išta što On već nema?

Nakon pjesme veličanja Boga zbog Njegove neizmjerne mudrosti, znanja i slave, u Poslanici Rimljanima 11:33-36 slijedi poziv na predanje: »Zaklinjem vas, dakle, braćo, Božjim milosrđem da prikažete svoja tjelesa za žrtvu živu, svetu, ugodnu Bogu; tako da vaše bogoslužje bude duhovno« (12:1). Umjesto da nas oblikuje svijet koji nas okružuje, mi se moramo preoblikovati obnovom »svojega uma« (r. 2).

Što je najbolji dar koji danas možemo dati Bogu? U zahvalnosti, poniznosti i ljubavi možemo Mu u potpunosti predati – srce, um i volju. Upravo je to ono što Gospodin želi dobiti od svakoga od nas.

David McCasland

Najbolji dar koji možemo dati Bogu smo mi.