A kako se vama čini?

03 sijecanj 2017Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 6:8-17

8 Kad je aramejski kralj ratovao protiv Izraela, učini sa svojim slugama ovaj dogovor: »Na tom i na tom mjestu ćete se utaboriti!« 9 A Božji čovjek posla kralju Izraelovu i poruči mu: »Čuvaj se da ne prolaziš onim mjestom! Jer su tamo Aramejci u zasjedi.« 10 Izraelov kralj posla dakle na mjesto koje mu je bio označio Božji čovjek. Svaki put kad bi ga opomenuo, bio je na oprezu. To se je dogodilo više puta. 11 Zbog toga se razgnjevi aramejski kralj. On pozva svoje sluge i upita ih: »Biste li mi mogli reći tko se od nas drži uz Izraelova kralja?« 12 Jedan od njegovih slugu odgovori: »Nije tako, moj gospodaru i kralju, nego Elizej, prorok u Izraelu, priopćuje Izraelovu kralju čak riječi koje govoriš u svojoj spavaonici.« 13 Tada zapovjedi: »Idite, pogledajte gdje on stanuje, da pošaljem tamo te ga uhvate!« Javiše mu da je u Dotanu. 14 I posla onamo konje i kola, i jaku vojsku. Oni dođoše noću i opkoliše grad.
15 A kad se ujutro diže sluga Božjega čovjeka i iziđe, stajala je oko grada vojska s konjima i kolima. Njegov ga sluga upita: »Jao, gospodaru, što da učinimo?« 16 A on odvrati: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani.« 17 I pomoli se Elizej: »Gospodine, otvori mu oči, da vidi!« I Gospodin otvori oči sluzi, i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola.

A on odvrati: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani.«

2 Kraljevima 6:16

DON je ovčarski pas koji živi na farmi u South Lanarkshireu u Škotskoj. Jednoga su jutra on i njegov vlasnik Tom krenuli provjeriti prijeti li neka opasnost njihovoj stoci. Zajedno su se vozili u terenskom vozilu. Kada su stigli, Tom je izišao iz vozila, ali je zaboravio podići ručnu kočnicu. Don je ostao sjediti na suvozačevu mjestu kada je vozilo krenulo nizbrdo i prešlo dva prometna traka prije nego što se sigurno zaustavilo. Drugim je vozačima izgledalo kao da je pas odlučio otići na jutarnju vožnju. Doista, stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine.

Činilo se kao da će Elizeja i njegova slugu zarobiti i odvesti aramejskome kralju. Njegova je vojska opkolila grad u kojem su boravili i sluga je vjerovao da im nema spasa. No, Elizej mu je rekao: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više« (r. 16). Zatim se pomolio i sluga je mogao vidjeti nadnaravne sile, ognjena kola i konje koji su ih okružili da ih zaštite.

Situacije koje se čine beznadnima nisu uvijek onakve kakvima ih vidimo. Kada se osjećamo slomljenima i u manjini, sjetimo se da je Bog na našoj strani. On može svojim anđelima zapovjediti da nas čuvaju (Psalam 91:11).

Jennifer Benson Schuldt

Sve je uvijek bolje nego što se čini kada se sjetimo da je Bog na našoj strani.