Veličajmo Gospodina

06 sijecanj 2017Pročitajte: Evanđelje po Mateju 2:1-12

1 Kad se Isus, u dane kralja Heroda, bio rodio u Betlehemu u Judeji, dođoše mudraci od istoka u Jeruzalem i upitaše: 2 »Gdje je novorođeni židovski kralj? Vidjesmo njegovu zvijezdu na istoku i dođosmo pokloniti mu se.« 3 Kad je to čuo kralj Herod, uplaši se on i s njim sav Jeruzalem. 4 Sabra sve svećeničke glavare i narodne književnike i upita ih gdje bi se trebao roditi Mesija.
5 Oni mu odgovoriše: »U Betlehemu u Judeji, jer ovako stoji pisano kod proroka:
6 Ti, Betleheme u zemlji Judinoj,
nipošto nisi najmanji
među kneževskim Judinim gradovima,
jer će iz tebe izaći knez koji će biti pastir
nad mojim narodom Izraelom.«
7 Tada Herod tajno dozva k sebi mudrace i točno ih ispita za vrijeme kad im se je pojavila zvijezda. 8 Onda ih uputi u Betlehem i reče: »Idite tamo i raspitajte se brižno za dijete. Čim ga nađete, javite mi; tada ću i ja doći i pokloniti mu se.«
9 Oni poslušaše kralja i onda se zaputiše. I gle, zvijezda koju su bili vidjeli na istoku, išla je pred njima, dok nije napokon stala nad mjestom gdje je bilo djetešce. 10 Kad vidješe zvijezdu, veoma se obradovaše. 11 Stupiše u kuću i vidješe dijete s Marijom, njegovom majkom. Padoše ničice i pokloniše mu se. Tada otvoriše svoje blago i prinesoše mu darove: zlato, tamjan i smirnu. 12 U snu primiše naputak da se ne vraćaju Herodu. Zato se vratiše drugim putem u svoju zemlju.

Dođite, poklonimo se i padnimo ničice; kleknimo pred Gospodom koji nas stvori!

Psalam 95:6

TIJEKOM božićnih blagdana u mnogim jaslicama vidimo mudrace ili mage koji su se došli pokloniti Isus u Betlehemu u isto vrijeme kada i pastiri. No, prema onome što čitamo u Evanđelju po Mateju, jedinome mjestu u Bibliji gdje se to spominje, mudraci su se došli pokloniti nešto poslije. Isus više nije bio u jaslama u štali, nego u kući. U 2. poglavlju Evanđelja po Mateju piše: »Stupiše u kuću i vidješe dijete s Marijom, njegovom majkom. Padoše ničice i pokloniše Mu se. Tada otvoriše svoje blago i prinesoše Mu darove: zlato, tamjan i smirnu« (r. 11).

Shvatimo li da se posjet mudraca dogodio kasnije nego što smo mislili, može nam pomoći na početku nove godine. Isus je uvijek vrijedan obožavanja. Kada prođu blagdani i kada se vratimo svakodnevnim poslovima, još uvijek imamo Nekoga koga možemo veličati.

Isus Krist je Emanuel, »Bog s nama« (Matej 1:23), u svako godišnje doba. Rekao je: »Evo, Ja sam s vama u sve dane« (28:20). I zato što je On uvijek s nama, možemo Ga obožavati u svojem srcu svakog dana i vjerovati da će nam pokazati svoju vjernost i u godinama koje dolaze. Baš kao što su Ga mudraci tražili, potražimo Ga i veličajmo ma gdje bili.

James Banks

Kada nađemo Krista, iskažimo Mu štovanje.