Od koga očekujemo pomoć

07 sijecanj 2017Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:9-15

9 Ovako se molite:
Oče naš, koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje!
10 Dođi kraljevstvo tvoje!
Budi volja tvoja;
kako na nebu, tako i na zemlji!
11 Kruh naš svagdanji daj nam danas!
12 I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima svojim!
13 I ne uvedi nas u napast,
nego nas izbavi od zla!
14 Ako otpuštate ljudima njihove pogrješke, otpustit će ih i vama vaš Otac nebeski. 15 Ako ne otpuštate ljudima, ni vaš Otac ne će otpustiti vaših pogrješaka.

Gospod je blizu svakomu koji Ga zaziva.

Psalam 145:18

U kolovozu 2010. godine oči cijeloga svijeta bile su uprte u rudarska okna blizu Copiapóa u Čileu. Trideset i trojica rudara stisnula su se u mraku na dubini od 700 metara pod zemljom. Nisu imali pojma hoće li pomoć ikada doći. Nakon sedamnaest dana čekanja, čuli su zvuk bušenja. Spasioci su napravili mali otvor u stropu rudarskog okna i zatim još tri otvora. Kroz taj su im otvor slali zrak, vodu, hranu i lijekove. Rudari su ovisili o dovodnim cijevima s površine. Kroz njih su dobivali sve potrebno za preživljavanje. Šezdeset devetog dana spasioci su izvukli i zadnjeg rudara.

Nitko na ovome svijetu ne može opstati bez pomoći izvana. Bog, Stvoritelj svemira, je taj koji nam daje sve što nam je potrebno. Poput spomenutih dovodnih cijevi za rudare, molitva nas povezuje s Bogom koji nam daje što trebamo.

Isus nas potiče da se molimo: »Kruh naš svagdanji daj nam danas« (Matej 6:11). U Njegovo vrijeme kruh je bio osnovna hrana i predstavljao je dnevne potrebe ljudi. Ali Isus nas nije učio da se molimo samo za tjelesne potrebe nego i za sve drugo – za sigurnost, zdravlje, hrabrost i mudrost.

Kroz molitvu imamo pristup Bogu u svakom trenutku, i On zna ono što trebamo prije nego što tražimo (r. 8). S čime se danas borite? »Blizu je Jahve svima koji Ga prizivlju, svima koji ga zazivaju iskreno« (Psalam 145:18, K. S.).

Bill Crowder

Molitva je glas vjere, pouzdanje da Bog zna i daje.