Odložite svoja bremena

08 sijecanj 2017Pročitajte: Evanđelje po Mateju 11:25-30

25 U ono vrijeme progovori Isus i reče: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i razumnih, a objavio malenima. 26 Da, Oče, tako je bilo tebi milo. 27 Sve je meni predao moj Otac. Nitko ne pozna Sina nego jedino Otac, i nitko ne pozna Oca nego jedino Sin i onaj kojemu to Sin hoće objaviti. 28 Dođite k meni, svi koji ste umorni i opterećeni, ja ću vas okrijepiti. 29 Uzmite moj jaram na sebe i učite od mene, jer sam ja krotak i ponizan srcem. I naći ćete pokoj svojim dušama. 30 Jer je moj jaram blag i moje breme lako.«

Dođite k Meni, svi koji ste umorni i opterećeni, Ja ću vas okrijepiti.

Matej 11:28

DOK se kamionetom vozio cestom prema obližnjem selu, muškarac je ugledao ženu kako nosi težak teret. Stao je i ponudio joj prijevoz. Zahvalila je, popela se na stražnji dio i sjela.

A onda je primijetio neobičnu stvar: žena se udobno smjestila, ali je još uvijek držala teret! Bio je zaprepašten i rekao joj je: »Molim vas, gospođo, spustite teret i odmorite se. Moj kamionet može nositi i vas i vaše stvari. Opustite se.«

Što mi radimo s teretom straha, brige i tjeskobe koje često nosimo dok prolazimo kroz mnoge životne izazove? Umjesto da se odmorimo u Gospodinu, ponekad se ponašamo kao ta žena. Isus je rekao: »Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i Ja ću vas okrijepiti« (r. 28, K. S.). No, često uhvatim sama sebe kako nosim terete koje sam trebao prepustiti Isusu.

Svoje terete odlažemo kada ih u molitvi donosimo Gospodinu. Apostol Petar kaže: »Svu svoju brigu bacite na Njega, jer se On brine za vas!« (1 Petrova 5:7, K. S.) Možemo se odmoriti i opustiti jer znamo da Mu možemo vjerovati. Umjesto da nosimo terete koji nas pritišću i iscrpljuju, predajmo ih Gospodinu i dopustimo da ih On nosi.

Lawrence Darmani

Molitva je mjesto gdje tereti prelaze s naših ramena na Božja.