Staro, a novo

09 sijecanj 2017Pročitajte: Otkrivenje 21:1-5

1 Vidjeh novo nebo i novu zemlju, jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, ni mora više nema. 2 I vidjeh sveti grad, novi Jeruzalem, gdje silazi od Boga s neba, opremljen kao zaručnica, ukrašena svojemu zaručniku. 3 I začuh jaki glas s prijestolja gdje govori:
»Evo Božjega šatora među ljudima,
i prebivat će s njima,
i oni će biti njegov narod,
a sam će Bog biti s njima njihov Bog.
4 I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju,
i više ne će biti smrti,
ni tuge, ni vike, ni boli ne će više biti,
jer prvo prođe.«
5 I reče onaj koji je sjedio na prijestolju:
»Evo činim sve novo.«
I reče mi:
»Napiši: ove su riječi vjerne i istinite.«

I reče Onaj koji je sjedio na prijestolju: »Evo činim sve novo.«

Otkrivenje 21:5

U noći 12. veljače 2014. urušio se dio poda Nacionalnog muzeja Corvette u Kentuckyju. Nastao je 12 metara širok i 9 metara duboki krater u koji je propalo 8 starih nenadomjestivih sportskih automobila Chevrolet Corvette. Automobili su bili teško oštećeni – neke je bilo nemoguće popraviti.

Jedan je automobil privukao posebnu pozornost. Milijunta Corvettea, proizvedena 1992. godine, bila je najvrjednija u zbirci. To što se dogodilo s tim draguljem nakon što su ga izvukli iz rupe u podu, uistinu je zadivljujuće. Stručnjaci su ga uspjeli vratiti u prvobitno stanje, rabeći isključivo neoštećene i popravljene originalne dijelove. Iako je ta mala ljepotica bila u užasnome stanju, sada izgleda kao onoga dana kada je proizvedena. Staro i oštećeno postalo je novo.

To je ono što je Bog pripravio onima koji vjeruju u Isusa. U 21. poglavlju Otkrivenja Ivan piše da je vidio »novo nebo i novu zemlju« (r. 1). Mnogi biblijski znanstvenici vide tu »novu« zemlju kao obnovljenu zemlju, jer su proučavajući značenje te riječ ustanovili da znači »svježe« ili »obnovljeno« nakon što se ukloni staro i uništeno. Bog će popraviti što je loše na ovoj zemlji i dati nam svježe, no još uvijek prepoznatljivo mjesto gdje ćemo živjeti s Njim. Zamislite: nova, obnovljena, poznata i lijepa zemlja. Veličanstveno Božje djelo!

Dave Branon

Naš Bog, Stvoritelj, čini sve novo.