Raditi zajedno

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 8:28-30

28 Znamo doista da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po njegovu naumu. 29 Jer one koje unaprijed zna, njih je i predodredio da budu slični obličju njegova Sina, da on bude prvorođenac među mnogom braćom. 30 Koje predodredi, njih i pozva; a koje pozva, njih i opravda; a koje opravda, njih i proslavi.

Znamo doista da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po Njegovu naumu.

Rimljanima 8:28

MOJA žena spravlja odličnu pečenku. Uzima sirovo meso i zajedno s narezanim bijelim i slatkim krumpirom, celerom, gljivama, mrkvom i lukom to peče u pećnici na niskoj temperaturi. Nakon nekoliko sati miris ispuni kuću, a prvi je zalogaj pravi užitak. Uvijek se isplati pričekati da se sastojci prožmu i postanu nešto što niti jedna od tih namirnica ne bi mogla postići svaka za sebe.

Kada je Pavao uporabio sintagmu »raditi zajedno« u kontekstu patnje, uporabio je riječ od koje je nastala riječ sinergija. Napisao je: »Znamo da Bog čini da sve pridonosi dobru onih koji Ga ljube; onih koji su odlukom Božjom pozvani« (Rimljanima 8:28, K. S.). Želio je da vjernici u Rimu znaju da Bog, koji nije prouzročio njihovu patnju, može učiniti da njihove okolnosti surađuju s Njegovim božanskim planom – za njihovo krajnje dobro. Dobro na koje Pavao misli nisu trenutačni blagoslovi kao što su zdravlje, bogatstvo, ugled ili uspjeh, već sličnost »obličju Njegova Sina« (r. 29).

Zamolimo Boga da nam pomogne čekati strpljivo i s pouzdanjem jer On uzima sve patnje, sve boli, sve zlo i čini da rade zajedno Njemu na slavu i za naše duhovno dobro. On nas želi učiniti sličnima Isusu.

Marvin Williams

Rast koji postižemo čekajući na Boga često je veći od odgovora ili rezultata za kojim čeznemo.