Izgubiti da bismo dobili

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 10:37-42

37 Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. I tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. 38 Tko ne uzme na se svoj križ i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. 39 Tko gleda da dobije svoj život, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život zbog mene, dobit će ga.
40 Tko vas prima, mene prima. Tko prima mene, prima onoga koji me je poslao. 41 Tko prima proroka jer je prorok, primit će proročku plaću. Tko prima pravednika jer je pravednik, primit će pravedničku plaću. 42 Tko jednome od ovih malenih pruži samo čašu hladne vode da se napije, jer je moj učenik, zaista kažem vam, on ne će izgubiti svoju plaću.«

Tko gleda da dobije svoj život, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život zbog Mene, dobit će ga.

Matej 10:39

KADA sam se udala za Engleza i preselila u Veliku Britaniju, mislila sam da će to biti petogodišnja avantura u stranoj zemlji. Nisam ni sanjala da ću ovdje živjeti i nakon gotovo dvadeset godina i da ću s vremena na vrijeme osjećati kao da sam izgubila svoj život kada sam rekla »zbogom« obitelji i prijateljima, poslu i svemu što sam poznavala. No, izgubivši svoj stari način života, dobila sam bolji.

Obrnuti dar, pronalazak života nakon što ga izgubimo je to što je Isus obećao svojim apostolima. Kad je poslao dvanaestoricu učenike da naviještaju Radosnu vijest, rekao im je da moraju voljeti Njega više nego svoje majke, očeve, sinove ili kćeri (r. 37). Rekao je to u kulturi u kojoj su obitelji bile temelj društva i vrlo bitne. Zatim je dodao: »A tko zbog Mene izgubi svoji život, sačuvat će ga« (r. 39, K. S).

Ne moramo se preseliti u inozemstvo kako bismo se pronašli u Kristu. Kroz služenje i posvećenost – kao i učenici koji su naviještali radosnu vijest o kraljevstvu Božjem – vidimo da primamo više nego što dajemo zahvaljujući preobilnoj ljubavi kojom nas Gospodin obasipa. Naravno, On nas voli, bez obzira na to koliko služimo, ali mi pronalazimo zadovoljstvo, smisao i ispunjenje kada se nesebično dajemo za dobrobit drugih.

Amy Boucher Pye

Svaki gubitak ostavlja prostor koji može ispuniti Božja prisutnost.