Dah života

Pročitajte: Knjiga Postanka 2:4-8

4 To je povijest postanka neba i zemlje, kad su bili stvoreni. U vrijeme kad Gospodin Bog stvori zemlju i nebo. 5 Nije još bilo na zemlji nikakva poljskog grmlja, i na poljima nije još raslo nikakvo bilje. Jer Gospodin Bog nije još pustio dažda na zemlju. I nije još bilo ljudi da obrađuju zemlju. 6 No, dizala se para iz zemlje i natapala je svu površinu tla.
7 Tada načini Gospodin Bog čovjeka od zemaljskog praha i udahnu mu u lice duh života. Tako postade čovjek živo biće.
8 Tada zasadi Gospodin Bog daleko na istoku vrt u Edenu i stavi tamo čovjeka kojega je bio načinio.

Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša.

Postanak 2:7, K. S.

JEDNOGA hladnog ujutra kada je zemlju prekrio mraz, pratila sam kćer u školu. Uživale smo gledajući kako se svaki naš dah pretvara u magličasti oblak. Hihotale smo se zbog različitih oblika koje je svaka od nas uspjela napraviti. Te sam trenutke primila kao dar, otkriće da sam s njom i da sam živa.

Naš dah, koji inače ne možemo vidjeti, na hladnoći postaje vidljiv. To me je potaknulo da razmislim o Izvoru našega daha i života – Gospodinu, našem Stvoritelju. Onaj koji je načinio Adama od praha zemaljskog i udahnuo mu dah života, daje život i nama i svakom stvorenju (r. 7). Sve dolazi od Njega – i svaki naš udah, a da toga nismo svjesni.

Često smo u iskušenju da živeći uz sve suvremene pogodnosti i tehnologiju, zaboravimo kako smo sazdani i da je Bog taj koji nam daje život. No, zastanemo li i sjetimo se da je Bog naš stvoritelj, možemo naučiti biti zahvalni i u svakodnevnim rutinama. Možemo Ga zamoliti da nam pomogne i zahvaliti Mu za dar života ponizna i sretna srca. Neka se naša zahvalnost prelijeva i dopire do drugih kako bi i oni zahvaljivali Gospodinu za Njegovu dobrotu i vjernost.

Amy Boucher Pye

Zahvaljujmo Bogu, svojem Stvoritelju koji nam daje dah života.