Božje lice

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 4:4-15

4 Bog ovoga svijeta zaslijepio je umove nevjernika da ne vide svjetlo slavnog evanđelja Krista koji je Božja slika. 5 Ne propovijedamo naime sami sebe, nego Krista Isusa kao Gospodina, a sebe kao vaše sluge radi Isusa. 6 Bog koji reče: »Neka iz tame zasja svjetlo«, obasjao je naša srca pa nam u licu Isusa Krista sja spoznaja Božje slave.
7 Međutim, to blago imamo u zemljanim posudama da ova silna moć bude od Boga, a ne od nas. 8 U svemu smo pritisnuti nevoljama, ali nismo skršeni; zbunjeni smo, ali ne očajavamo; 9 progone nas, ali mi nismo zapostavljeni; obaraju nas, ali mi ne padamo. 10 Uvijek nosimo Isusovo umiranje na svom tijelu da se očituje i Isusov život na našemu tijelu. 11 Doista, mi se uvijek predajemo na smrt da se i život Isusov očituje na našem smrtnome tijelu. 12 Dakle, smrt djeluje u nama, a život u vama. 13 Pismo kaže: »Vjerovao sam, zato sam govorio.« Zato i mi, imajući isti duh vjere, vjerujemo pa govorimo. 14 Znamo da će onaj koji je uskrisio Gospodina Isusa i nas s Isusom uskrisiti i postaviti s vama. 15 Doista, sve je zbog vas da milost, umnožena zahvalom mnogih, služi na što veću Božju slavu.

Bog… obasjao je naša srca pa nam u licu Isusa Krista sja spoznaja Božje slave.

2 Korinćanima 4:6

VELIKI dio svoje karijere pisao sam o problemu patnje. Uvijek iznova vraćao sam se na ista pitanja, kao da kopam po staroj rani koja nikako da zacijeli. Javljaju mi se čitatelji mojih knjiga i njihove uznemirujuće priče daju ljudsko lice mojim dvojbama. Sjećam se mladog pastora koji me je nazvao kada je saznao da njegova supruga i kći umiru od AIDS-a, zbog transfuzije zaraženom krvi. »Kako ću sada skupini mladih svoje crkve govoriti o Božjoj ljubavi?« pitao je.

Naučio sam i ne pokušavati odgovoriti na pitanje »zašto«. Zašto je baš žena mladog pastora dobila zaraženu krv? Zašto tornado pogodi jedan grad, a zaobiđe drugi? Zašto molitve za tjelesno ozdravljenje ostaju neuslišane?

No jedno me pitanje više ne muči kao prije: »Je li Bogu stalo?« Ja znam samo jedan odgovor na to pitanje, a to je Isus. Bog je u Isusu dobio lice. Ako se pitate što Bog misli o stradanjima na ovom izmučenom planetu, pogledajte to lice.

»Je li Bogu stalo?« Smrt Njegova Sina za nas, koja će u konačnici zauvijek ukinuti svu bol, tugu, patnju i smrt, odgovor je na to pitanje. Jer »Bog koji reče: ‘Neka iz tame svjetlost zasine!’, on zasvijetli u srcima našim da nam spoznanje slave Božje zasvijetli na licu Kristovu.« (r. 6).

Philip Yancey

Božja ljubav prema nama velika je kao raširene Kristove ruke na križu.