Suviše tjelesan

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 7:14-25

14 Znamo naime da je zakon duhovan; a ja sam tjelesan, prodan pod grijeh. 15 Doista ne znam što činim, jer ne činim ono što hoću, nego ono što mrzim. 16 Ako li činim ono što ne ću, slažem se sa Zakonom: dobar je. 17 A to ne činim više ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 18 Znam naime da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojemu tijelu. Jer dobro htjeti jest u mojoj moći, ali nije i činiti ga. 19 Jer dobro koje hoću ne činim nego zlo koje ne ću, to činim. 20 A kad činim ono što ne ću, zapravo to ne činim ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 21 Nalazim dakle ovaj zakon: kad hoću dobro činiti, u meni je zlo. 22 Jer imam radost u Božjemu Zakonu po unutrašnjem čovjeku, 23 ali vidim drugi zakon u svojim udovima koji se protivi zakonu mojega uma i zarobljava me zakonom grijeha koji je u mojim udovima. 24 Ja, nesretni čovjek! Tko će me izbaviti od ovog smrtnog tijela? 25 Hvala Bogu po Isusu Kristu, Gospodinu našemu! Tako dakle ja sâm umom služim Božjem zakonu, a tijelom zakonu grijeha.

Znamo naime da je zakon duhovan; a ja sam tjelesan, prodan pod grijeh.

Rimljanima 7:14

BRITANSKI je pisac Evelyn Waugh birao riječi koje su isticale njegovu narav. S vremenom se obratio na kršćanstvo, ali još je uvijek imao probleme. Jednoga dana neka ga je žena pitala: »Gospodine Waugh, kako se možete tako ponašati i još uvijek se nazivati kršćaninom?« Odgovorio je: »Gospođo, ja možda jesam loš kao što kažete. No vjerujte mi, da nije moje vjere, jedva da bih bio nalik ljudskome biću.«

Waugh je vodio unutrašnju bitku o kojoj piše apostol Pavao: »Jer dobro htjeti jest u mojoj moći, ali nije i činiti ga« (r. 18). Kaže i »Znamo… da je zakon duhovan; a ja sam tjelesan« (r. 14). Zatim nastavlja: »Jer imam radost u Božjemu Zakonu po unutrašnjem čovjeku, ali vidim drugi zakon u svojim udovima… Tko će me izbaviti od ovog smrtnog tijela?« (r. r. 22-24). A onda razdragan odgovora: »Hvala Bogu po Isusu Kristu, Gospodinu našemu!« (r. 25)

Kad u vjeri dođemo Kristu, priznajući svoj grijeh i potrebu za Spasiteljem, istoga trenutka postajemo novim stvorenjem. No, naše je duhovno sazrijevanje cjeloživotno. Kao što je Ivan primijetio: »Ljubljeni, sad smo djeca Božja, i još se ne pokaza što ćemo biti.« Ali »Znamo… da ćemo Mu biti slični jer ćemo Ga vidjeti kao što jest« (1 Ivanova 3:2).

Tim Gustafson

Biti kršćanin znači oprostiti neoprostivo zato što je Bog oprostio neoprostivo u vama. C. S. Lewis