Kada Da znači Ne

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 8:22-28

22 Jer znamo da sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se sve do sada. 23 A ne samo ono, nego i mi sami koji imamo prvine Duha, i mi sami u sebi uzdišemo čekajući posinjenje, otkupljenje svojega tijela. 24 U nadi se naime spasismo. A nada koja se vidi, nije nada; jer što tko vidi, kako će se tome nadati? 25 Ako li se nadamo onome što ne vidimo, čekamo sa strpljivošću.
26 A tako nam i Duh pomaže u našoj slabosti; jer ne znamo za što ćemo se moliti kako treba, nego sam Duh posreduje za nas neiskazanim uzdisanjem. 27 A onaj koji ispituje srca, zna što je želja Duha, jer po Božjoj volji posreduje za svete. 28 Znamo doista da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po njegovu naumu.

U svojoj tjeskobi zavapih Gospodu i On me usliša.

Psalam 120:1

ZAHVALNA sam Bogu za to što sam mogla skrbiti za svoju mamu dok se borila protiv leukemije. Kada su lijekovi počeli više boljeti nego pomagati, odlučila je prekinuti liječenje. »Ne želim više patiti«, rekla je. »Želim svoje posljednje dane uživati s obitelji. Bog zna da sam spremna ići kući.«

Molila sam se našem nebeskom Ocu – Velikom liječniku – uvjerena da može učiniti čuda. Ali da bi rekao »da« na molitve moje mame, morat će odgovoriti »ne« na moje. Jecajući sam rekla: »Neka bude volja Tvoja, Gospodine.« Nedogo nakon toga Isus je dočekao moju mama tamo gdje više nema boli.

U ovome palom svijetu doživljavat ćemo patnju sve dok se Isus ne vrati (Rimljanima 8:22-25). Naša grješna priroda, nemogućnost da vidimo cjelovitu sliku i strah od boli mogu narušiti našu sposobnost da se molimo. Zahvalna sam da »Onaj koji ispituje srca, zna što je želja Duha, jer po Božjoj volji posreduje za svete« (r. 27). Podsjeća nas da se onima koji ljube Boga »sve okreće na dobro« (r. 28) čak i kada Njegovo »da« nekome drugome, za nas znači bolno »ne«.

Kada prihvatimo svoj mali udio u Njegovu velikom planu, možemo ponoviti geslo moje mame: »Bog je dobar, i to je sve. Što god odluči, ja sam spokojna.« S povjerenjem u Gospodinovu dobrotu možemo biti sigurni da će odgovoriti na svaku našu molitvu po svojoj volji i sebi na slavu.

– Xochitl Dixon

Božji odgovori su mudriji od naših molitava.