Suosjećajno srce

Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:12-17

12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva! 15 Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni! 16 Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Zahvalno pjevajte u svojim srcima Bogu. 17 Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu.

Obucite se… u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost.

Kološanima 3:12

NAS sedmero krenulo je na koncert u prepunom zabavnom parku. Željeli smo sjediti zajedno pa smo se pokušali stisnuti u jednome redu. No jedna se žena progurala između nas. Moja joj je žena objasnila da želimo sjediti zajedno, na što je ona rekla: »Šteta!« i s još njih dvoje ugurala se u red.

I dok je nas troje sjedilo u redu iza ostalih četvero, primijetili smo da žena prati odraslu osobu s posebnim potrebama. Svim je silama nastojala zadržati svoju malu skupinu na okupu kako bi se mogla brinuti i o svojoj prijateljici. Odjednom je naša ljutnja splasnula. Moja je žena rekla: »Zamislite kako joj je teško na mjestu poput ovoga.« Da, možda je gospođa bila neljubazna. No, i mi smo mogli odgovoriti suosjećanjem, a ne ljutnjom.

Kamo god išli susretat ćemo ljude koji trebaju suosjećanje. Možda nam ove riječi apostola Pavla mogu pomoći vidjeti sve ljude oko sebe u drugom svjetlu – kao one koji trebaju blagi dodir milosrđa. »Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost« (r. 12). I nastavlja: »Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome« (r. 13).

Kada pokazujemo suosjećanje, upućujemo druge na Onoga koji je nama iskazao milost i milosrđe.

– Dave Branon

Suosjećati znači razumjeti nevolje drugih.